Ćalović Marković: Svidjelo im se da prave tajne dogovore da neće otvarati prljave poslove bivšeg režima

Ona je između ostalog naglasila da Nacrt strategije za borbu protiv korupcije obiluje statističkim podacima uključujući navodno uspješne rezultate Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) dok analiza o uticaju korupcije na različite oblasti nije sprovedena, a ne definišu se ni jasni ciljevi i mjerljivi indikatori za praćenje napretka

13462 pregleda 142 reakcija 30 komentar(a)
Ćalović Marković, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ćalović Marković, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković kazala je u Bojama jutra na Televiziji Vijesti da je neprijatno iznenađena Nacrtom strategije za borbu protiv korupcije koji je predložio Kabinet potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Moma Koprivice.

"Vijesti" su jutros objavile da Nacrt strategije za borbu protiv korupcije ne pominje Slobodnu zonu Luke Bar i infiltraciju organizovanog kriminala u carinsku službu, riječ privatizacija se pominje samo dva puta u cijelom dokumentu, a nema ni slova o uplivu kriminalaca u policiju, pravosuđe, sektor igara na sreću, kao ni mogućim koruptivnim radnjama u energetici i poslovima gradnje malih hidrocentrala.

Ćalović Marković je kazala da je čak i strategija Demokratske partije socijalista (DPS) bila naprednija.

Ona je između ostalog naglasila da dokument obiluje statističkim podacima uključujući navodno uspješne rezultate Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) dok analiza o uticaju korupcije na različite oblasti nije sprovedena, a ne definišu se ni jasni ciljevi i mjerljivi indikatori za praćenje napretka.

"Meni je negdje i razumljivo, imajući u vidu ko su članovi Savjeta. Jedan od članova je bezbjednosno interesantno lice, gospodin Mekić, koji je vodio poslove za Šarića i Helea, kriminalne strukture iz Bijelog Polja i Pljevalja. On je imenovan od strane Vlade kao član Savjeta za borbu protiv korupcije, pa s obzirom na to ko nam je pisao strategiju, nije mi čudo da je izašla takva. Mislim da je to kombinacija ogromnog neznanja i nedostatka političke volje jer mislim da ni DPS nije imao političku volju ali je to znao mnogo bolje da sakrije. Očigledno su im se mnogo svidjele funkcije i svidjelo im se očigledno da prave neke tajne dogovore sa prethodnim režimom o tome da neće otvarati njihove prljave poslove", kazala je Ćalović Marković

Bonus video: