Čekajući rezultate popisa: Tender za softver još nije raspisan, jer komisija i dalje nije u punom sastavu

Dok iz vlasti sumnjaju da DPS opstruira proces objave podataka, iz te partije kažu da će zakoni brzo biti usvojeni i njihov član imenovan

10719 pregleda 9 komentar(a)

Komisija za praćenje uspostavljanja softvera za provjeru podataka prikupljenih tokom popisa stanovništva i dalje nije u punom sastavu, zbog čega tender za nabavku tog softvera nije ni raspisan. Fali jedan član opozicije, a zbog toga će kopredsjednik Odbora za praćenje popisa iz Pokreta Evropa sad tražiti da se naredne sedmice održi sjednica tog skupštinskog tijela.

"Nakon što je prethodni član komisije, po meni bez obrazloženog razloga, podnio ostavku, očekivao sam, shodno zaključenom sporazumu sa premijerom, da opozicija do sada delegira novog člana. Ne znam razloge, ali mislim da opozicija pokušava da na neki način opstruira dalji postupak dobijanja rezultata po osnovu prikupljenih podataka popisom na terenu", kaže poslanik Darko Dragović iz PES-a.

Uz obrazloženje da Komisija nije realizovala obaveze definisane odlukom Vlade, predsjednik tog tijela Boris Marković iz DPS-a, bez detaljnijeg obrazloženja, još krajem decembra je podnio ostavku. Kopredsjednik Odbora za praćenje popisa i Markovićev partijski kolega Nikola Rakočević kaže da će novog člana komisije delegirati kada se Komisija i njene obaveze zakonski definišu, kako je predviđeno Sporazumom Vlade i opozicije.

"Set zakona koji će pratiti i obezbijediti punu transparentnost popisnog procesa je u finalnoj izradi, biće vrlo brzo u proceduri, a nakon toga i usvojen u slučaju Crne Gore, i na taj način će se stvoriti uslovi da i opozicija ima svog predstavnika u komisiji za softver, što će značiti u finalu da imamo izrađen softver", rekao je Rakočević.

On očekuje da će se set zakona, dogovoren sa Monstatom, pred poslanicima naći tokom ovog mjeseca. Komentarišući navode Monstata da će, zbog kašnjenja nabavke softvera, rezultati popisa kasniti, Rakočević tvrdi da je opozicija konstruktivna.

"Ukoliko ima krivice opozicije, do toga što nije još delegiran član u komisiji za softver, prihvatamo. Prihvatamo, vrlo brzo ćemo to promijeniti na način što ćemo imati usvojene zakone koje su važni, kako smo dogovorili sa Monstatom, da bi svaki građanin bio uvjeren da je popisni proces doveden do kraja na transparentan način", kazao je Rakočević.

Da su i Monstat i opozicija po pitanju praćenja popisa do sada bili korektni, potvrđuje i Dragović.

"Međutim, tek nakon što bude održana sjednica odbora, znaćemo više informacija o motivima i obrazloženjima zbog kojih DPS nije do sada delegirao novog člana komisije”, naveo je on.

Sjednica Odbora za praćenje popisa navjerovatnije će se, kaže Dragović, održati u četvrtak ili petak.

Bonus video: