Gradnja poslovnog objekta na mjestu Kuće Vujovića: Od početka kontroverze, politička prepucavanja i krivične prijave

Nemarom države, investitoru je omogućeno da Kuću Vujovića sruši i na njenom mjestu sagradi poslovni prostor, sa replikom fasade Kuće Vujovića

7082 pregleda 4 komentar(a)

Izgradnju poslovnog objekta na mjestu jedne od nastarijih podgoričkih kuća, Kuće Vujovića, od samog početka prate kontroverze, politička prepucavanja i krivične prijave. Nemarom države, investitoru je omogućeno da Kuću Vujovića sruši i na njenom mjestu sagradi poslovni prostor, sa replikom fasade Kuće Vujovića.

"Ono što je predloženo u DUP-u je da se, čak ni kao obaveza, sačuva ambijentalna vrijednost, citiram DUP. Iz tog razloga smo mi fasadu nekadašnje kuće Vujović u novom objektu preslikali”, kaže Slavica Komatina, revizor i nadzornik projekta.

Komplikovani početak priče prati još komplikovanija razrada. Jula 2022. investitori Coinis i Corner Construction podnose prvu prijavu gradnje i dobijaju odobrenje od inspektorke Kristine Bulatović. U međuvremenu, nadzornik projekta uviđa da zid koji je kuća Vujovića dijelila sa susjednom kućom nije moguće srušiti jer je zajednički, pa smanjuje gabarite zgrade, povlačeći zid ka unutrašnjosti i obavještava Ministarstvo urbanizma, kada i počinju zavrzlame.

"Onda su inspektori izašli na gradilište i vidjeli da taj zid nije na poziciji u skladu sa projektom i zapisnikom nam zabranili dalju gradnju", navodi Komatina.

Inspektor Petar Radovanić marta 2023. prvi put zapisnički zabranjuje gradnju. Investitor tada predaje izmjenu revidovanog glavnog projekta. Nakon izmjene projekta, inspektor Radovanić konstatuje da je sada sve u redu, ali samo dva mjeseca nakon što nije utvrdio nepravilnosti, Radovanić se predomislio.

"Sedamnaestog maja, dva mjeseca nakon toga, investitoru se uručuje zapisnik koji nosi isti broj, samo je kroz tri. Gdje isti inspektor kaže da se ovim zapisnikom dopunjuje činjenično stanje i kaže da se zabranjuje gradnja jer mi nismo, uz izmijenjeni glavni revidovani projekat predali, koji je potvrdio da je u redu, saglasnost državnog ili glavnog arhitekte, zavisno do nadležnosti, na izmijenjeni glavni projekat”, rekla je Komatina.

Radovanić je tada ponovo zapisnički zabranio gradnju. Iako je bio u zakonskoj obavezi da izda rješenje o zabrani, on to ne čini, a kako zapisnička zabrana nema nikakvu pravnu težinu, investitor sve do danas nastavlja da gradi. Da Radovanićeva rješenja o zabrani gradnje ne postoje, potvrdjuje i ministarstvo urbanizma koje je, nakon naših konstantnih pitanja, predmet u petak dodijelilo drugoj inspektorki, zbog sumnji u ispravnost postupanja Radovanića.

"Ono što je definitivno činjenica jeste da rješenje ne postoji, nije sačinjeno, zapisnički je zabranjena gradnja suprotno propisima, jer ako je zabranjena gradnja, rješenje se mora donijeti", kaže Majda Adžović, državna sekretarka Ministarstva urbanizma.

O nepostojećoj zabrani inspektor Radovanić je u junu, avgustu i septembru prošle i februaru ove godine obavijestio i glavnog državnog arhitektu Vladana Stevovića, tražeći da se izjasni može li investitor da nastavi gradnju.

Stevović za TV Vijesti kaže da mu Radovanić nikada nije dostavio izmijenjeni glavni projekat iz 2023, koji mu je tražio, kako bi mogao da ga uporedi sa idejnim rješenjem i tako da odgovor. U međuvremenu, gradnja se nastavlja.

"Sve je po zakonu, po važećim zakonima je sve”, kazala je Komatina.

Iako je državna sekretarka Adžović priznala da inspektor nije postupao u skladu sa zakonom, Radovanić u neformalnom razgovoru za TV Vijesti, kome je prisustvovao i njegov šef Mirsad Dreić, tvrdi da se o zakon nije ogriješio jer sve ovo vrijeme, bez rješenja, utvrđuje činjenično stanje.

I dok zgrada iz dana u dan niče, Radovanić se pravdao da nije vičan u svom poslu, da radi tek dvije godine, da po struci nije građevinac nego pravnik, kao i da su zakoni pisani tako da se tumače fleksibilno. I sve dok nevični u svom poslu budu finansirani novcem svih građana, ova priča biće ogledni primjer funkcionisanja državne uprave.

Bonus video: