Jovanović o prevarama u kojima se od prolaznika traži novac: Prevare se prepoznaju po kešu

Pod izgovorom da prikupljaju novac u humanitarne svrhe, prevaranti na ulicama, pokušavaju dobiti donacije od građana

12083 pregleda 1 komentar(a)

Na ulicama Podgorice odvijaju se prevare u kojima se od prolaznika traži novac, upozorili su iz Uprave policije. U ime fondacije Budi human, pojedinci, od kojih se ova organizacija ograđuje, tražili su keš, što, poručuju iz organizacije, nije praksa. Prepoznaju li građani prevare lažnih humanitarnih organizacija?

"Prijavljeno je da se, za sada nepoznata ženska lica, reprezentuju kao predstavnici humanitarne organizacije tokom obilazaka privatnih firmi, kao i prilikom susreta sa građanima, od kojih traže novac za liječenje bolesne djece. Upozoravamo građane da je riječ o prevari", kazali su iz Uprave policije (UP).

Pod izgovorom da prikupljaju novac u humanitarne svrhe, prevaranti na ulicama, pokušavaju dobiti donacije od građana.

A to je bio cilj i tri osobe koje su u poslednje vrijeme koristile ime Fondacije Budi human i time, kažu iz ove organizacije, skrinave njihov dugogdišnji rad.

"Imamo jednu žensku osobu i dvije muške osobe. Ženska osoba po našim informacijama je osoba koja ide po firmama i koja se predstavlja da treba pomoć i liječenje za neko dijete koje je u fondaciji Budi human, jedna osoba muškog pola prepoznata je da se kreće po trgovima i da traži po kafanama, nosi fasciklu i predstavlja se da je potrebna pomoć da doniraju ljudi u kešu, čak naglašava da je svaki euro bitan i treća osoba isto muškog pola, po opisu je drugačija od ove i ona ide od kuće do kuće i traži sredstva u ime naše organizacije", rekao je osnivač platforme humanost.com i Fondacije "Budi human", Goran Jovanović.

Prevare se prepoznaju po kešu, kaže Jovanović, jer humanitarna organizacija ima potpuno drugačiju praksu.

"Čim vi date novac u kešu, vi nemate trag toga novca, niti gdje taj novac završi. Fondacija Budi human nikad nije prikupljala i nikad neće prikupljati sredstva u kešu. Doniranje u Fondaciju Budi human vrši se isključivo na sledeći način, to je SMS porukom, uplatom na žiro račun Fondacije, uplatom na devizni račun Fondacije i uplate platnim karticama. Na našem sajtu budihuman.me se vide sve uplate, znači sve uplate, karticama itd. i vidi se znači svaka poruka koja je stigla u našu Fondaciju. Da bi neko postao korisnik Fondacije mora da prođe proceduru, mora da se prijavi Fondaciji, mora i roditelj da prijave i dijete prvo itd. To ide kod komisije koja razmatra da li nekome treba pomoći ili ne i kad ta komisija da svoje pozitivno mišljenje, mi tad krećemo u prikupljanje sredstava", dodao je Jovanović.

Jovanović dodaje da je primjetio da se prilikom zloupotrebe pominju troškovi puta ali dodaje da Fondacija pokriva bolničko liječenje, pokriva putovanje, smještaj za osobu za koju je potrebno liječenje i za pratioca, sve na osnovu dokumentacije, a ukoliko budete svjedoci ovog pokušaja prevare prijavite na broj telefona 067 998 988.

Bonus video: