Advokat: Spajiću nije data mogućnost da u roku od 48 časova otkloni nedostatke na predsjedničkim izborima

Advokat DIK-a, Siniša Gazivoda kazao je da Osnovni sud nije nadležan za raspravljanje ovog spora, već da je to u isključivoj nadležnosti organa za sprovođenje izbora, kao i Ustavnog suda

33077 pregleda 10 komentar(a)
Spajić, Foto: Luka Zeković
Spajić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.04.2024. 12:58h

Na osnovu tužbe Milojka Spajića protiv države Crne Gore, odnosno Državne izborne komisije (DIK), zbog povrede biračkog prava i diskriminacije, danas je u Osnovnom sudu u Podgorici održano ročište.

Spajić, koji je aktuelni predsjednik Vlade Crne Gore i lider Pokreta Evropa sad (PES) je 18. februara diskvalifikovan iz trke na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima jer je DIK tada utvrdio da je imao i državljanstvo Srbije.

Njegov punomoćnik, advokat Danilo Ćulafić istakao je da Spajiću nije data mogućnost da u roku od 48 časova otkloni nedostatke, ukoliko ih je uopšte bilo, kao što su to mogli da učin Andrija Mandić, Jovan Radulović i Željko Matijašević, koji su takođe bili kandidati, kao i da je samo za Spajića od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije tražena informacija o državljanstvu.

Spajića zastupa i advokat Ilija Jokić.

Sa druge strane, advokat DIK-a, Siniša Gazivoda kazao je da ovaj sud nije nadležan za raspravljanje ovog spora, već da je to u isključivoj nadležnosti organa za sprovođenje izbora, kao i Ustavnog suda.

O tome, kako je kazao, svjedoče i desetine postupaka za zaštitu biračkih prava koje se u svakom izbornom postupku vode pred tim organima, a nikad pred redovnim sudom.

"U odnosu na pitanje diskriminacije, izbjegavajući da ulazim u nešto što bi bilo vezano za meritum stvari, ukazujem da bi utvrđivanje diskriminacije podrazumijevalo da se prethodno utvrdi povreda nekog konkretnog prava što bi u ovom slučaju bilo biračko pravo, a tužilac je propustio da u zakonskom roku zatraži utvrđivanje povrede tog prava pred nadležnim organima i Ustavnim sudom", dodao je Gazivoda.

Ročište za glavnu raspravu, postupajuća sutkinja Vesna Banjević, zakazala je za 13.jun.

Bonus video: