Iz Odbora za antikorupciju poručuju da će učiniti sve kako bi što prije izabrali Savjet ASK-a

Maja Vučelić iz CIVIS-a ističe da se ne smije doći u situaciju da Jelena Perović iz zatvora odobrava varijabile i prekovremene sate. Odbor je na današnjoj sjednici razmatrao i preporuke Evropske komisije za unapređenje izbornog procesa

6541 pregleda 11 komentar(a)

Što prije treba izabrati Savjet Agencije za sprečavanje korupcije kako bi ta institucija mogla normalno da funkcioniše, poručila je poslanica Maja Vučelić na sjednici Odbora za antikorupciju, prvoj nakon što je prije dva dana uhapšena čelnica ASK-a Jelena Perović.

"Da u narednom periodu obezbijedimo uslove da ta Agencija počne da radi. Da ne bi došli u situaciju da se plate, moramo da mislimo na zaposlene, da ne bi došli u situaciju da gospođa Perović iz zatvora potpisuje plate, varijabile i prekovremene sate, nego da mi do 15. maja već na Skupštini izglasamo Savjet", rekla je Vučelić.

Predsjednik Odbora iz DPS-a Jevto Eraković odgovorio je da je uvjeren da će Komisija ubrzo dostaviti Odboru pet imena od ukupno devet prijavljenih za Savjet ASK-a.

"Da li će neko biti u zatvoru ili neće to ćemo prepustiti sudskim organima da procijeni, moguće da od te vaše priče ne bude ništa. Ako bude do komisije, budite uvjereni, to će biti veoma brzo završeno, poznajući njene članove, a ostale stvari nećemo komentarisati, nego da omogućimo normalan rad institucija", kazao je Eraković.

A za normalan rad potrebno je i da poslanici izmijene više zakona kako bi finansiranje političkih subjekata bilo transparentno i zakonito. To se, između ostalog, moglo čuti na sjednici Odbora na kojoj je razmatran Izvještaj Evropske komisije za prošle godinu.

"Finansiranje političkih subjekata je tema koja je jako važna za IBAR. Postoje tri stavke koje nisu regulisane na adekvatan način. Mora se uskladiti zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja sa prekršajnim zakonom, kao i sa zakonom o izboru odbornika i poslanika, potom definisanje koalicija kao pravnih lica, kao i definisanje donacija nefinansijskog tipa", navela je Đanandrea Vila iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Zapažanja Evropske komisije poklapaju se sa nalazima Državne revizorske institucije, kaže njen senator Zoran Jelić i dodaje da su dostavili Skupštini svoje predloge za izmjenu Zakona o finansiranju političkih partija.

"Predložili smo da politički subjekti za potrebe izborne kampanje ne mogu potrošiti više sredstava nego što prikupe. Takođe smo predložili da se svo finansiranje vrši preko žiro računa, odnosno da se ograniče gotovinske transakcije", kaže Jelić.

"Što se tiče Odbora, nažalost, ne dobijamo dokumenta koja vi šaljete Skupštini iako bi trebalo da smo nadležni za sve što se tiče borbe protiv korupcije", rekao je Eraković.

Odbor je uputio Inicijativu Kolegijumu predsjednika Skupštine da se izmijeni Poslovnik Parlamenta, upravo kako bi se proširile njegove nadležnosti.

Bonus video: