Funkcionerske naknade "jedu" državnu kasu: U prošloj i ovoj godini isplaćeno skoro dva i po miliona eura

Ministarstvo finansija najavljuje da bi se mogli mijenjati uslovi za dobijanje funkcionerskih naknada preko izmjena Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru

13768 pregleda 59 reakcija 15 komentar(a)
Abazović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Abazović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Ministarstvo finansija najavljuje da će do kraja juna dostaviti Vladi Predlog izmjena Zakona o zaradama u javnom sektoru kojim bi mogli da se promijene i uslovi za dobijanje funkcionerskih naknada, po prestanku funkcije.

Smanjenje perioda od godinu, koliko se pimaju naknade, traži vladajući Pokret Evropa sad (PES), a za naknade bivšim funkcionerima, samo u prošloj i ovoj godini isplaćeno je skoro dva i po miliona eura.

Smjene i ostavke funkcionera, koji su i nakon njih nastavili da primaju naknadu, u prošloj godini građane su koštale preko milion i 860 hiljada eura (1.861.059,34 eura neto). Dolaskom nove Vlade, za novembar i decembar isplaćeno je oko 400 hiljada (399.959,71 eura), a u tim mjesecima naknade je primalo 123, odnosno 133 bivša funkcionera. Taj broj je porastao u prva tri mjeseca ove godine, a iz budžeta im je isplaćeno preko 680 hiljada eura (681.189,23 eura neto), 200 hiljada više nego u istom periodu prošle godine. (477.325,85 eura za prva tri mjeseca 2023).

''S obzirom da je to to trend koji se nastavlja, promjene ljudi na rukovodećim pozicijama onda treba očekivati da i u ovim mjesecima bude ta intenzivna cifra bivšim funkcionerima za nerad", kazala je Ines Medović iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Mrdović kaže da su sva izdvajanja za naknade veća, jer se sve ne isplaćuje preko Ministarstva finansija.

''Tako da se realno radi o znatno većoj cifri, ali da bi se do nje došlo, vjerovatno da treba drugi organi da to objave", kazala je ona.

Ministarstvo finansija najavljuje da bi se mogli mijenjati uslovi za dobijanje funkcionerskih naknada preko izmjena Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

''Do kraja drugog kvartala 2024. godine trebalo bi da bude dostavljen Vladi na razmatranje. S obzirom da je priprema nacrta predmetnog zakona u toku, u ovom momentu nije moguće govoriti o rješenjima koja će se odnositi na prava po prestanku funkcije'', piše u saopštenju Ministarstva finansija.

Iz vladajućeg PES-a već sada kažu da će glasati za izmjene koje se odnose na naknade, podsjećajući da su oni nedavno napravili predlog.

''Gdje bi se pooštrili uslovi za sticanje prava, skratio vremenski period ostvarivanja tog prava. To je dostavljeno resornom ministarstvu. Klub poslanika PES-a će zdušno podržati svaki predlog koji vodi pooštravanju uslova za sticanje tog prava", rekao je Darko Dragović, poslanik PES-a.

Mrdović, s druge strane, kaže da se sve ovo može brže uraditi, ako ima političke volje.

''Poslanici su ti koji kroz samo par zakonskih normi mogu da promijene čitavu stvar i da regulišu ovo pitanje, a da se ne čeka Vlada. Dakle, neka pređu konačno sa riječi na djela i neka pokažu građanima da su zaista spremni da ukinu jednu od zaista besprizornih beneficija", poručila je Mrdović.

Funkcionerske naknade godinama "jedu" državnu kasu, iz koje su za njih isplaćeni milioni.

Bivši funkcioneri, bez obzira da li su prije razrješenja radili dan, mjesec ili godinu, imaju zakonsko pravo da godinu primaju nadoknadu u visini posljednje primljene zarade. I po ovom pitanju, prednjačimo.

Bonus video: