Kukaj nelegalno gradio, priznao da je krao struju: EPCG mu plaća 550 eura mjesečno za zakup objekta

Iako su kancelarije EPCG u Kukajevom objektu zvanično otvorene 1. februara ove, ugovor pokazuje da EPCG plaća zakupninu Kukaju još od 1. jula prošle godine

17500 pregleda 13 komentar(a)
Gusinje, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Gusinje, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Vlasnik objekta koji je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) zakupila za svoju filijalu u Gusinju, Gani Kukaj, nakon što je osuđen zbog nelegalne gradnje tog objekta, nagodio se s Tužilaštvom i priznao i da je krao struju na tom objektu prošle godine.

Iz EPCG tvrde da o ovome ništa nisu znali iako je njihova ćerka-firma Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) ovdje direktno oštećena.

I pored svega, oni Kukaju mjesečno plaćaju 550 eura za oko 30 kvadrata.

Osnovno tužilaštvo u Plavu pokrenulo je prošle godine postupak zbog krađe struje u objektu Ganija Kukaja u Gusinju. Iz CEDIS-a su Televiziji Vijesti rekli da je postupak u međuvremenu okončan.

"Postupak je okončan donošenjem Rješenja o odloženom krivičnom gonjenju kojim je osumnjičenom Ganiju Kukaju naloženo da nadoknadi štetu koju je pričinio CEDIS-u, kao i da u korist Javne ustanove Resursni centar '1. jun' iz Podgorice uplati 300 eura", piše u saopštenju CEDIS.

Međutim, iz plavskog Osnovnog tužilaštva su Televiziji Vijesti rekli da Kukaj još nije platio kaznu, a ima rok do 15. maja. Ako to ne uradi, biće krivično gonjen pa je predmet i dalje u fazi izviđaja.

Osim ovih 300 eura, Kukaj treba da plati i skoro 500 eura ukradene struje.

Zanimljivo je da je ekipa CEDIS-a 5. aprila prošle godine utvrdila da je Kukaj preko dva brojila neovlašćeno potrošio 5.500 eura. Međutim, svega 14 dana kasnije, taj dug su smanjili 11 puta, odnosno na oko 500 eura. Kažu da su to uradili jer su tada počeli građevinski radovi na Kukajevom objektu.

"CEDIS je napravio obračune neovlašćeno preuzete električne energije, koji su naknadno stornirani i korigovani, s obzirom na činjenicu da su prvobitno odrađeni na period od 3 mjeseca, a da je novi obračun odrađen na period od 7 dana, tačnije od dana kad su započeli građevinski radovi na spornom objektu, a na osnovu informacija sa terena", poručili su iz CEDIS.

Iako je protiv Kukaja pokrenut postupak zbog krađe struje, to nije smetalo državnoj EPCG koja proizvodi tu istu struju, da od Kukaja početkom ove godine zakupi isti objekat za svoju filijalu u Gusinju. Tvrde da o krađi struje nisu ništa znali.

"Nemamo nikakve veze sa ovim. Nismo ni u saznanju da je bilo neovlašćene potrošnje. Nemamo nikakav uticaj niti mogućnost da pratimo neovlašćenu potrošnju. Brojilo na kome je poslovni prostor nije imalo dugovanja", poručili su.

Ugovor o zakupu, sklopljen između EPCG i Kukaja, do kojeg je došla Televizija Vijesti, pokazuje da EPCG za 31 kvadrat plaća 550 eura, što je mnogo više od prosječne cijene zakupnina na sjeveru Crne Gore. Takođe, iako su kancelarije EPCG u Kukajevom objektu zvanično otvorene 1. februara ove, ugovor pokazuje da EPCG plaća zakupninu Kukaju još od 1. jula prošle godine.

Televizija Vijesti je ranije već objavila da je sporni objekat, gdje je izvšena krađa struje, nelegalan, zbog čega je Kukaj nepravosnažno osuđen za divlju gradnju 5. decembra prošle godine pred Osnovnim sudom u Plavu.

Bonus video: