Dan djevojčica u ICT-u: Istražuju svijet tehnologije uz omiljenu junakinju Hermionu

Učenje kroz igru i maštu otvara vrata za neograničene mogućnosti, a djevojčice su upravo na korak do otkrivanja svoje snage i talenta u ICT-u, smatra njihova profesorica i mentorka Biljana Krivokapić

2858 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Kada su članice robot sekcije OŠ "Štampar Makarije" odlučile da je vrijeme za promjene, osmislile su genijalnu ideju.

Umjesto klasičnih i već viđenih robota, ove inovatorke , inspirisane mudrom i hrabrom likom iz omiljene im lektire, stvorile su Hermionu. Sada djevojčice mogu istraživati svijet tehnologije uz svoju omiljenu junakinju.

Svaki zadatak u ovoj zanimljivoj avanturi prilika je za djevojčice da koriste svoju maštu, analitičke sposobnosti i logičko razmišljanje kako bi savladale izazove i naučile osnove programiranja, ali i donijele neka važne odluke.

"S obzirom na to da sam bila nesigurna u sebe, sa robotikom razvila sam neka svoja interesovanje, saznala i otkrila šta želim da upišem", kazala je Jana, učenica OŠ "Štampar Makarije".

Učenje kroz igru i maštu otvara vrata za neograničene mogućnosti, a djevojčice su upravo na korak do otkrivanja svoje snage i talenta u ICT-u, smatra njihova profesorica i mentorka Biljana Krivokapić.

Ova književna čarobnica, robot Hermiona i njene neustrašive kreatorke, podsjećaju nas da je snaga u nama, a tehnologija samo alat koji čeka da bude na pravi način iskorišten u rukama hrabrih i maštovitih djevojčica.

Bonus video: