Mještani rožajskih sela ponovo blokirali put, kažu da neće odustati od protesta dok se ne riješi problem deponije

Privremeno odlagalište, ističu, decenijama ugrožava zdravlje ljudi koji žive u okolnim selima i njenu okolinu

3311 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Grupa mještana uglavnom rožajskih sela koja se nalaze u blizini višedecenijske deponije Mostine, na više od sat vremena blokirali su po drugi put magistralni put Rožaje - Špiljani zahtijevajući njeno uklanjanje.

"Već deseta godina kako se ova deponija non-stop pali, pozivamo nadležne da rješavaju ovaj regionalni. Ugrožava više hiljada stanovnika. Mnogi su pokušali da preplaše naše aktivisti, ali džaba im prijetnje, nećemo odustati. Ukoliko se ovo ne zatvori, mi ćemo biti prinuđeni kao građani da izvšimo blokadu đe ne može da se baci ni jedan pikavac na njoj", kaže Denis Murić, mještanin rožajskog sela Besnik.

"Ja sam za to da se nađe adekvatno rješenje za ovu divlju deponiju koja je ugrozila stanovništvo, biljke i životinje i nažalost ovdje se okupljaju psi lutalice koje imaju višu zaštitu i prava nego narod i dolaze u čoporima kod kuća napadaju narod", navodi mještanin Besnika Azem Dacić.

Iako odgovornost adresiraju na Opštinu, ističu i to da nadležni sa državnog nivou ne obraćaju pažnju na njih upravo zato što su sjeverna opština.

"Tu je medicinski otpad, tu više niko i ne može da zna koji je otpad, jer ovdje više godina odlažu zarazni otpadi. REZ To sve završava u rijeku Ibar, voda koja upija deponiju ona se izliva u Ibar, a nama je poznato da trećina Kosova koristi pijaću vodu sa Ibra. Ova deponija ugrožava region, ne samo nas mještane", rekao je Mevludin Murić, mještanin rožajskog sela Stupa.

Murić dodaje da je grupa mještana tužila državu, Opštinu i komunalno preduzeće u Rožajama zbog ugrožavnja zdravlja. Iz Opštine Rožaje odgovaraju:

"Problem upravljanja komunalnim otpadom kako u Rožajama tako i na sjeveru Crne Gore predstavlja jedan od najvećih izazova sa kojim se suočavamo u pogledu očuvanja životne sredine. Smatramo da se ovo pitanje dugoročno može riješiti planiranom izgradnjom Regionalnog centra za odlaganje otpada za sjever Crne Gore."

Mještani ističu da dok se ovaj problem ne riješi trpjeće ove prizore zbog kojih će trpjeti neprijatne mirise i udisati zagađen vazduh.

Bonus video: