Pejović: Vaskrs nagovještava konačnu pobjedu dobra nad zlom i života nad smrću

Pripremajući se za Vaskrs, vjernici danas kupuju i farbaju jaja u crvenu boju, koja simbolizuje prolivenu Isusovu krv, podsjetio je starješina u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja

6904 pregleda 151 reakcija 21 komentar(a)

Na Veliki petak, najtužniji dan u Hrišćanstvu, kada su ljudi razapeli Isusa Hrista, nema liturgija i ne oglašavaju se crkvena zvona.

Uoči velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa, protojerej Nikola Pejović, starješina u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, u Bojama jutra na TV Vijesti ističe da je Veliki petak put ka vaskrsenju, te da je tajnu vaskrsenja nemoguće sagledati bez tajne krsta, kao što ni krst ništa ne znači bez vaskrsenja.

"U tom krsto-vaskrsnom etosu sastoji se negdje i naša vjera i sistem vrijednosti po kojima mi živimo. Tako da Vaskrsu prethodi cijela ova nedjelja koju zovemo Velikom, od Velikog ponedjeljka, pa evo danas Veliki petak, sjutra Velika subota. Velike po veličini događaja koje su se tih dana dogodili i koje detaljno opisuju sve ono što se dogodilo sa Isusom tih posljednjih dana njegovog života. Naročito je to izraženo u današnjoj himnografiji i bogosluženjima, gdje se bukvalno svaki događaj iz života posljednjih tih trenutaka, možemo slobodno reći tih dana opisuje do detalja. Od hapšenja, izdajstva, do privođenja na sud, do osude, do pljuvanja, šibanja, ponižavanja, do nošenja krsta, raspeća i svega onoga što se dogodilo nakon raspeća kada se i sama priroda pobunila, kada se Sunce pomračilo, kada se zavjesa u Jerusalimskom hramu razdvojila na pola, kada se kamenje smrskalo i kada je priroda jednostavno reagovala na tu količinu nepravde koja se dogodila na današnji dan, a ta nepravda se ogleda u tome što je ovo dan zaista strašni sud, jer čovjek grešan, prolazan, propadljiv, sudi Bogu bezgrešnom".

Pripremajući se za Vaskrs, vjernici danas kupuju i farbaju jaja u crvenu boju, koja simbolizuje prolivenu Isusovu krv, podsjetio je Pejović.

"Sve tako i običaje koje su vezane za taj dan, prvenstveno kroz običaj farbanja i ukršavanja vaskršnih jaja pokazuje nam i kroz to negdje ispovjedamo da vjera u koju mi vjerujemo nije samo vjera stradanja i raspeća nego i vjera Vaskrsenja. Tako da toga dana koliko god je tiho i bez nekih velikih poslova u domovima, u hramovima, ipak ta dječija radost i ukršavanje vaskršnih jaja nagovještavaju konačnu pobjedu dobra nad zlom i života nad smrću".

Bonus video: