Podgorica: Relativno nove zgrade, pločice okrznute i polomljene - keramika umjesto otpornih materijala

Iako postoje standardi koje treba ispoštovati, često se površine ispred objekata oblažu isključivo keramikom, primjećuje Dragan Žarković, vještak građevinske struke

8386 pregleda 10 komentar(a)
Siti kvart, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Siti kvart, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Gotovo svaki kvart u Podgorici, ima makar nekoliko oštećenih pločica.

Zašto investitori umjesto otpornih materijala koriste keramiku i koliko može da potraje takva površina?

Relativno nove zgrade, a već okrznute i polomljene pločice. To dočeka građane dok šetaju Siti kvartom koji je star nekih 15 godina.

Iako postoje standardi koje treba ispoštovati, često se površine ispred objekata oblažu isključivo keramikom, primjećuje Dragan Žarković, vještak građevinske struke.

"To zapravo nije standard, to je, da kažem, standard koji smo mi uveli. I ovaj postao vrlo popularan zato što je relativno jeftin, brz, udoban za izgradnju dok je zgrada nova i sve to dok je novo prvih nekoliko godina sve izgleda relativno dobro. Međutim, njihove mehaničke karakteristike i njihove dimenzije ne odgovaraju svim tim opterećenjima koje se kasnije pojave i one vrlo često gube svoju funkciju, one se lome, krzaju i stvaraju jednu lošu sliku, a nisu ni bezbjedne za malu djecu i tako dalje. Mi, generalno, širom grada ne postoje izgradnje ispred koje nema neka iskrzana pločica. A koje su to pogodne ploče za ispred zgrade i u dvorištu? Pa to su svakako ploče koje svojim dimenzijama, tehničkim karakteristikama i otpornostima svih oblika materijala mogu da izdrže sva otvaranja i sve uticaje prirodne i vještačke na dugi rok. To su kamene, betonske, polimerni cementni itd. ima raznih, ali ne svakako keramičke debljine od četiri do šest milimetara", rekao je Žarković.

Kada pokušavate da odradite nešto da biste zadovoljili formu a ne suštinu, onda dođe do ovakvog epiloga, kaže struka.

"Vrlo rijetko, a nekada gotovo nikada i niko ne održava, ne obnavlja i ne vraća u pretpuno stanje. I to vraćanje više nije kao što je bilo, zato što nikada ne možete taj isti materijal naći u prodavnicama i da biste to nadomjestili na način kako je bilo kada ste ga stavili. I to su zapravo glavni problemi u građevinarstvu, odnosno u graditeljstvu, kao i u jednom širem pojmu, što sve greške postaju trajne i teško ispravljive za buduće neke generacije, za buduće neke potrebe. Zapravo, zašto teško? Zato što je njihova ispravka jako skupa", kazao je Žarković..

Na to da je zakonska i podzakonska regulativa dosta liberalna ukazuje Žarković, što otvara širok prostor da investitori sami donose odluke, a trebalo bi, dodaje, da se vrši dodatni nadzor, pa i da se kompozicije kvartova prave po uzoru na velike evropske gradove.

Bonus video: