Kupovina namirnica bez glutena je istraživačka avantura: Na tržištu ne postoji dovoljno proizvoda i nisu testirani

Cijene namirnica su, kaže sagovornica, sramne, a od Fonda dobijaju deset kilograma bezglutenskog brašna

7666 pregleda 31 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Zbog intolerancije ili celijakije, gluten je pojedincima strogo zabranjen, no, iako žele da vode računa o svom zdravlju, nedostupnost namirnica, visoke cijene, nepovjerenje u oznake, otežava obroke koji se moraju pripremati pažljivo i uvijek kod kuće.

Za one koji imaju celijakiju, kupovina namirnica istraživačka je avantura.

"Može se napraviti jedino hljeb kao obrok bez glutena. Tu nam je brašno koje košta kilogram – 5,89 imamo germu, za dva hljeba 2,69 a svakodnevno se mora pripremati hljeb za djecu koja imaju celijakliju", kaže Valentina Piperović iz NVO Celijakija.

Iako su dostupni novi slaniši, slatkiši, tjestenine i čokolade, nedostaje još mnogo proizvoda koji su potrebni jednoj kuhinji. Piperović kaže i da se ne smiju oslanjati na oznake.

"Moramo da obratimo pažnju bukvalno na svaki proizvod. Tjesteninu možemo da napravimo ali uz ovu tjesteninu je veoma bitno da bude odabrani sir, da bude odabrani sos, to većinom budu sosevi koje pravimo kući. U svijetu je situacija mnogo bolja, oni imaju mnogo deklarisanih proizvoda, ne mora da stoji samo precrtani klas pšenice nego mora da stoji i broj. To je znak da je proizvod testiran. Na našem tržištu postoje proizvodi koji sadrže precrtan klas pšenice ali nemaju broj i pouzdano znamo da ti proizvodi nisu testirani. Ne znam iz kog razloga, ali naša država nije regulisala da ti proizvodi ne mogu da prođu granicu", kaže Piperović.

Uvijek, kaže, ima proizvoda koji nedostaju, a to su npr. smrznuti proizvodi, kore bez glutena za pitu jer pita bez glutena ne može da se napravi...

Prije nekoliko mjeseci i Anja Vuković je saznala da ima celijakiju. Dok, sada promišljeno bira namirnice, kaže da joj sama pomisao na "ne smiješ gluten" nije lako pala.

"Pogotovo jer ja nisam mogla da zamislim dan bez pekare, pite bureci i tako to. A cijena? Cijene su sramne, na svu tu muku i problem još i cijene, to je neizdržljivo ako ćete da kupujete, ako ćete da spremate kući tu je opet pomoć Fonda koji da 10 kilograma bezglutenskog brašna. Nikako se ne hranim u restoranima. Doktor mi je rekao da može s bilo čega da pređe gluten i da se brzo razvija tako da kući, stroga isrhana kući", kaže Vuković.

Ali ne samo ishrana, mora se voditi računa i o kozemtici i hemiji.

"Čim nanesemo kozmetiku na tijelo, kroz par minuta gluten dopre do jetre a najmanja čestica glutena može da proizvede auto-imuni odgovor, a to znači da najmanja čestica glutena može da pokren e jednu od 55 autoimunih oboljenja koja su povezana sa celijakijom", objašnjava Piperović.

Hronično, sistemsko oboljenje se može manifestovati u svim životnim dobima. Jedan obični stomačni virus može da ga pokrene.

Bonus video: