Maslovarić: Veliko razočaranje što se Crnoj Gori desila "kvazi elita"; Krnić: Bez jasne vizije razvoja ekonomije

Gosti "Boja jutra" o tome da li su ispunjena očekivanja građana 18 godina nakon obnove nezavisnosti

7353 pregleda 2 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Biljana Maslovarić, profesorica Univerziteta Crne Gore, povodom Dana nezavisnosti, ocijenila je da je malo država u svijetu, kao što je Crna Gora, koje imaju toliko različitosti, a da ne umiju da adekvatno i istinski njeguju takav biser.

"Mi jesmo punoljetni, ako računamo, ali s druge strane ne znam koliko smo zreli. Lično mi je bio jedan od prvih najsretnijih političkih dana i očigledno 55,5 odsto građana i građanki su bili sretni zbog toga. I zaista sam sretna što sam bila učesnica tog istorijskog momenta. Ali, s druge strane, ta nedozrelost koju već očitujemo dugi niz godina, je razrušila nade, koje naravno nisu trajno uništene, ali vidimo da moramo puno raditi, da se mijenjamo na individualnom planu, da je ostao veliki prostor u Crnoj Gori, onaj suštinski, a to je da baštinimo antifašizam i to je da baštinimo međuljudski sklad, međunacionalnu toleranciju u različitosti", ukazala je Maslovarić u "Bojama jutra" na programu TV Vijesti.

Maslovarić je dalje ukazala i da je jedno od velikih razočaranja i to što se Crnoj Gori desila "kvazi elita".

"Kvazi elita koja više nije samo bila u ekonomskom uglu, nego elita koja je dozvolila sebi da mjeri stepen patriotizma ljudima. To je nešto što je zastrašujuće", zaključila je.

Ekonomista Mirza Krnić kazao je da se jaz između bogatih i siromašnih u proteklih 18 godina nije smanjio, a navodi i da se kvalitet života ne mjeri samo povećanjem zarada.

Krnić kaže i da Crna Gora nema jasnu viziju razvoja ekonomije i ističe sve veći jaz između privatnog i državnog sektora.

"Bruto-društveni proizvod na kraju 2022. je gotovo šest milijardi i gotovo tri puta veći nego što je bio od obnove nezavisnosti, ali je pitanje što to znači za građane i da li građani zaista bolje žive. Ono što je činjenica je da ovaj rast nije prouzrokovao novu vrijednost. Imamo inflaciju koja je bila ukupno više od 50 odsto i svi strukturni problemi koje smo imali 2006. imamo i danas. To je realna privreda, to je nedostatak proizvodnje, spoljno-trgovinski deficit koji konstantno raste i to je što mislimo da turizam treba da bude glavna strateška grana. To može biti samo u siromašnoj zemlji. Turizam treba da se nadoveže na jaku proizvodnju i na jaku privredu", istakao je Krnić.

Bonus video: