Tužilaštva 2.208 predmeta vodila kao slučajeve u kojima preduzimaju radnje, iako je nastupila zastara

Najviše zastarjelih, a navodno živih predmeta je bilo u podgoričkom Osnovnom tužilaštvu, preko 1.950, nakon toga u rožajskom tužilaštvu, oko 130

14157 pregleda 5 komentar(a)
ODT Podgorica, Foto: Luka Zeković
ODT Podgorica, Foto: Luka Zeković

Crnogorska tužilaštva čak 2.208 predmeta vodila su kao slučajeve u kojima preduzimaju radnje, iako je nastupila zastara krivičnog gonjenja jer su stajali u arhivama i niko nije postupao u njima.

To je utvrdio Tužilački savjet na osnovu izvještaja tužilaštava za neriješene predmete po nepoznatom učiniocu.

Najviše zastarjelih, a navodno živih predmeta je bilo u podgoričkom Osnovnom tužilaštvu, preko 1.950, nakon toga u rožajskom tužilaštvu, oko 130.

Zastarjelih, a na papiru aktivnih predmeta je bilo i u podgoričkom Višem tužilaštvu, sedam, ali i jedan u Specijalnom tužilaštvu.

Zastarjeli predmeti
foto: Screenshot/TV Vijesti

Ovo pitanje je inicirao član Savjeta Siniša Gazivoda, nakon što je šef podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) Duško Milanović u septembru prošle godine obavijestio Savjet da je u arhivi zatekao predmete od čak prije šest godina, kojima niko nije bio zadužen, a vodili su se kao aktivni.

Uprkos tome, nije preduzimana nijedna radnja da se spriječi zastara, pa su nepoznati učinioci oslobođeni krivičnog gonjenja. Kao razlog je navođeno to što su tužioci napredovali ili odlazili u penziju a predmeti nisu dodjeljivani drugim tužiocima.

Savjet je konstatovao da nema ovlašćenje da pokreće disciplinske postupke, već jedino rukovodioci tužilaštava i vrhovni državni tužilac Milorad Marković.

Bonus video: