Cijela generacija polumaturanata da ne snosi posljedice zbog pojedinaca

Predstavnici Sindikata prosvjete i Mreže Savjeta roditelja o "bakljadi" ispred podgoričke škole "Vlado Milić", kada je izgorio dio krova

7811 pregleda 9 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Odgovornost je individualna i ne treba cijela generacija polumaturanata da snosi posljedice zbog pojedinaca koji su učestvovali u bakljadi ispred podgoričke Osnovne škole "Vlado Milić" kada je izgorio dio krova, saglasni su sagovornici Boja jutra TV Vijesti iz Sindikata prosvjete i Mreže Savjeta roditelja.

Ipak, ukazuju da za nastalu štetu od 35 hiljada eura treba da odgovaraju roditelji, ali i institucije koje su zatajile.

"Konkretan događaj je posljedica decenijskog urušavanja sistema školstva i sistema vrednosti u kojima nam odrastaju djeca i mladi. Bakljade se godinama organizuju širom Crne Gore u velikom broju škola i to naočigled uprava škola, nastavnika i pripadnika Uprave policije. Potrebno je utvrditi odgovornost svih u lancu: roditelji djece koja su vinovnici događaja, uprave škola i Ministarstvo, sektor bezbjednosti (MUP), rekla je u Bojama jutra Milica Gogić, predsjednica Mreže Savjeta roditelja Crne Gore.

Gogić dodaje da je potrebno da nadležne služba utvrde kako maloljetnici širom države dolaze u posjed pirotehničkih sredstava i kako ih nesmetano koriste naočigled policije. "Odgovornost je individualna i sankcije treba da snose odgovorni – djeca i njihovi roditelji", kazala je Gogić.

I Radomir Božović iz Sindikata prosvjete kaže da ne smijemo roditelje abolirati, ali dodaje i da policija mora snositi dio odgovornosti.

"Ovo su opasne stvari i moramo znati i ko je organizator. Šteta se mora platiti, a policija i tužilaštvo moraju sve detaljno ispitati. Moramo poslati jasnu poruku da onaj ko je napravio štetu, mora snositi posljedice, rekao je predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

Bonus video: