Direktor OŠ "Bajo Pivljanin" ne priznaje državu: Iz DPS-a najavili krivičnu prijavu

Da je izjava Mirjačića neprimjerena, poručuju iz Ministarstva prosvjete

32464 pregleda 104 reakcija 102 komentar(a)
Mirjačić na današnjem protestu, Foto: Boris Pejović
Mirjačić na današnjem protestu, Foto: Boris Pejović

"Došao sam ovdje da izrazim protest kao i svi vi protiv predsjednika Vlade i predsjednika republike, neću namjerno da kažem države jer je nikad nijesam ni priznavao. Za mene je ona republika u onoj Saveznoj Republici Jugoslaviji još uvijek. Nadam se jednog dana da će biti opet referendum i da ćemo na tom referendumu pokazati da nas je više".

Na ovaj način se Milutin Mirjačić, direktor OŠ "Bajo Pivljanin" iz Donjih Brezana u Plužinama, obratio okupljenima na jučerašnjem protestu organizovanom zbog najave Vlade da će u Ujedinjenim nacijama glasati za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Da je izjava Mirjačića neprimjerena, poručuju iz Ministarstva prosvjete.

"Ovakav neprimjereni javni nastup je suprotan zakonskim normama i nespojiv je sa nosiocima javnih funkcija u obrazovno - vaspitnim ustanovama. Za očekivati je da neko ko je izabran po zakonima Crne Gore, poštuje državu i njen ustavni poredak. Zato ćemo inicirati da školski odbor OŠ 'Bajo Pivljanin' ispita djelovanje direktora i u okviru svojih nadležnosti, utvrdi njegovu odgovornost".

Zbog izjave Mirjačića Demokratska partija socijalista (DPS) najavljuje krivičnu prijavu protiv njega zbog , kako tvrde, osnovane sumnje da je počinio krivično djelo povreda ugleda Crne Gore.

"Skandalozno je iz više razloga. Prije svega ovaj direktor negira državu CG, zatim za genocid u Srebrenici kaže da je laž. Za njega postoji, odnosno on očekuje neki novi referendum kojim će se status države promijeniti", kaže poslanica DPS-a Zoja Bojanić Lalović.

Iz Ministarstva prosvjete u saopštenju dodaju da imenovanja i razrješenja direktora obrazovno – vaspitnih institucija nije u njihovoj nadležnosti, već da to čine školski odbori, zbog čega oni ne mogu direktno preispitivati odgovornost Mirjačića. Tih zakonskih ograničenja svjesni su i u DPS-u.

"Izmjenama ovoga zakona predviđeno je da školski odbor postavlja i razrješava. Stoga, ne očekujemo da će školski odbor koji je i ovog direktora imenovao u ovom slučaju postupiti drugačije, tačnije da će ga i razriješiti", istakla je Bojanić Lalović.

Iako Bojanić – Lalović ne spori da je zakon kvalitetan, mišljenja je da kao društvo nismo dorasli njegovom sproveđenju, te da ga treba preispitati, kako se ne bi narušavao ugled prosvjetne zajednice. Kritike na račun Mirjačića sinoć su uputili i iz vladajućeg Pokreta Evropa sad (PES).

"Ovakvi likovi su odnos prema svojoj državi maskirali ugroženošću od DPS-a, nijesu navijali za svoju reprezentaciju zbog Mila, mrze himnu radi dvije strofe, zastavu radi Ranka. E, sad je došao trenutak da se pokaže pravi i iskreni odnos prema Crnoj Gori i evo ga", kazao je poslanik PES-a Miodrag Laković.

Iz resora Anđele Jakšić Stojanović apelovali su na sve zaposlene u prosvjeti da se uzdrže od aktivnosti koje za posljedicu mogu imati stvaranje podjela u društvu, narušavanje ugleda države i funkcionisanje njenog pravnog sistema.

Bonus video: