Apelacioni sud ponovo smanjio kaznu za silovanje - sa pet na četiri godine

Tu odluku je donijelo i dvoje sudija koje su bile i u sudskom vijeću koje je nedavno smanjilo kaznu za višestruko silovanje sa 15 na osam godina, što je izazvalo burne reakcije javnosti. I ovog puta kazna je smanjena iako nije bilo olakšavajućih okolnosti, a silovatelj je i ranije bio osuđivan

22115 pregleda 110 reakcija 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Viši sud u Podgorici osudio je u septembru prošle godine A.B. na pet godina zatvora jer je u avgustu 2020. godine, uz prijetnje i upotrebu sile, silovao dvadesetjednogodišnju djevojku. Njemu je izrečena i mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja u bolnici u Dobroti.

Tridesetšestogodišnji A.B. je, kako se navodi u toj presudi, djevojci prijetio da će baciti bombu u stan njene porodice, pa je ona, iz straha da to ne učini, pristala da se vidi s njim, nakon čega je uspjela da pobjegne iz auta, ali ju je on stigao i silovao.

Više tužilaštvo je tražilo da Apelacioni sud preinači kaznu Višeg suda i osudi ga na strožu kaznu od izrečenih pet godina zatvora. Međutim, Apelacioni sud je to odbio i umjesto toga prihvatio žalbu okrivljenog i smanjio mu kaznu na četiri godine zatvora.

Sudije Apelacionog suda tako su u presudi konstatovale da to što je A.B., nakon silovanja, pobjegao u Bugarsku nije otežavajuća okolnost, i zaključuju da je kazna prevelika jer je u trenutku silovanja bio bitno smanjene uračunljivosti koja je izazvana njegovom psihičkom bolešću. Ipak, dodaju i da okrivljeni nije imao olakšavajuće okolnosti, jer je i ranije osuđivan.

Kako je A.B. u pritvoru od avgusta 2020. godine, on će za dva i po mjeseca odslužiti kaznu, smanjenu na četiri godine.

I u ovom slučaju, kao i u slučaju B.B. kome je Apelacioni sud za višemjesečno silovanje maloljetnice smanjio kaznu sa petnaest na osam godina zatvora, sudija izvjestilac je bila sutkinja Vesna Moštrokol, a član vijeća sudija Srđan Vujović. Za silovanje uz upotrebu nasilja po Krivičnom zakoniku propisana je kazna od dvije do deset godina zatvora.

Bonus video: