Ratni zločini i haški dokazi: Predlog izmjena zakona uskoro pred poslanicima

Specijalno tužilaštvo još uvijek nema zakonskih osnova koristi dokaze

6833 pregleda 0 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Iako se u dokumentima Haškog tribunala pojedini crnogorski državljani povezuju sa ratnim zločinima koji su počinjeni u Foči, u Bosni i Hercegovini, tokom ratnih 90-ih godina, naše Specijalno tužilaštvo još uvijek nema zakonskih osnova da te dokaze koristi. Radio Slobodna Evropa nedavno je prenio dio dokumentacije iz Haga u kojoj se navodi da je jedan crnogorski vojnik silovao ženu, prijeteći da će joj otkinuti ruke i noge i odvesti je u crkvu, kako bi je krstio. Još dvojica crnogorskih vojnika se optužuju da su seksualno napastvovali dvije žene.

“Identiteti tih ratnih zločinaca još uvijek nisu poznati javnosti, zbog toga što je izviđaj koji se vodi protiv njih tajan. Haški tribunal jeste u ovom predmetu optužio i osudio Radomira Kovača. Međutim, naše tužilaštvo je zakazalo. Za to se čekala 2020. i da Haški tribunal dostavi sve dokaze koje ima u vezi sa ovim slučajem i sa drugim sličnim slučajevima", kaže Bojana Malović iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Korišćenje ovih dokaza u krivičnim postupcima predviđa se izmjenama Zakonika o krivičnom postupku. Predlog tih izmjena prije osam dana je usvojila Vlada, a uskoro će se naći i pred poslanicima u Skupštini.

“Zakon će se mijenjati na način što će se uvesti nove odredbe koje propisuju da se dokaz koji je izveden u skladu sa statutom i pravilima postupka i dokazima Haškog tribunala i njegovog Mehanizma - može koristiti u krivičnom postupku u Crnoj Gori”, navode iz Ministarstva pravde.

Usvajanje izmjena ZKP-a će se odraziti na rad u postupcima protiv počinilaca ratnih zločina iz Crne Gore, nada se Malović.

“Specijalno državno tužilaštvo još od 2020. godine izviđa postupak protiv preko 15 crnogorskih državljana, koji se sumnjiče da su na teritoriji istočne Bosne činili ratne zločine. Takođe, mi smo krajem prošle godine imali jedno hapšenje koje je upravo bilo bazirano na toj dokumentaciji”, navodi Malović.

Međutim, iz SDT-a ni nakon dvije nedjelje nijesu odgovorili Televiziji Vijesti na pitanja u vezi ovih istraga. Malović podsjeća da je još 2008. godine predstavnica Udruženja žena žrtava rata iz Foče iskazala spremnost da svjedoči o ovim zločinima.

"Samo je potrebno da joj se za to pruži adekvatna zaštita, međutim to nije učinjeno zato što u tom trenutku nije postojala ni politička, ali ni tužilačka volja da se to uradi", rekla je.

Malović se nada da će se stanje sada promijeniti i da će ratni zločinci konačno odgovarati za sve što su činili ratnih 90-ih.

Bonus video: