Jovović: Nadam se, ali nisam siguran da će se razriješiti slučaj ubistva Jovanovića

Postojala je osoba koja je mogla reći šta zna o slučaju ubistva Jovanovića, ali su nadležni rekli da postoje pravne prepreke za svjedočenje, kazao predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare

8737 pregleda 5 komentar(a)

Crna Gora dvije decenije ne može ili bolje rečeno neće da riješi najteži slučaj nad njenim novinarima – ubistvo glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića.

Za ubistvo je osuđen samo Damir Mandić, koji je kao saučesnik dobio 19 godina zatvora i uskoro će odležati kaznu. Ni ponovno otvaranje istrage prošle godine nije donijelo nikakav napredak.

"Obavljeno je saslušanje 11 lica u svojstvu svjedoka, među kojima je bilo sudija, tužilaca i policijskih službenika, od kojih su neki svjedoci i prethodno saslušavani, dok jedan broj svjedoka nije mogao biti saslušan jer su u međuvremenu preminuli. Do sada preduzete mjere i radnje nisu dale rezultate koji bi bili od značaja za utvrđivanje identiteta ostalih saizvršilaca ovog krivičnog djela, tako da će se u narednom periodu preduzeti i druge aktivnosti", kaže šefica Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica.

Za predsjednika Komisije za praćenje istraga napada na novinare Mihaila Jovovića ovo je razočaravajuće, ali ne gubi nadu da će se slučaj konačno rasvijetliti.

"Ja se nadam da može, ali nisam siguran da može. Prije svega postoje mnogi zločini, posebno nad novinarima koji nikad nisu riješeni, ne samo ovaj u Crnoj Gori nego i u drugim zemljama. Ali je dužnost tužilaštva i svih ostalih nadležnih državnih organa da urade sve što mogu", rekao je Jovović.

Pošto istraga godinama tapka u mjestu, Komisija je prije par dana predložila Vladi da ponudi nagradu od milion eura ili pomilovanje za korisne informacije koje bi mogle dovesti do rasvijetljavanja ubistva.

"Da je to možda jedini način da neko ko zna detalje o tome ili neko ko je čak i učestvovao u tome na neki način, možda odluči da, makar na osnovu te nagrade, da izađe i da ispriča to što zna i da odatle krene istraga u nekom realnom pravcu", dodaje Jovović.

On kaže da je postojala jedna takva osoba, ali su im nadležni rekli da postoje pravne prepreke za njeno svjedočenje. Komisija je predložila i da se poligrafski testiraju neki drugi ljudi koji bi mogli nešto znati o ubistvu ili o tome kako je vođena istraga.

"Pa ako odbiju, onda to nešto znači, iako nije dokaz, da su oni umiješani ili ne ili da su odgovorni za loše vođenje istrage. Ali odatle treba krenuti dalje", kazao je Jovović.

Duško Jovanović je ubijen nešto prije ponoći, 27. maja 2004. godine, ispred redakcije Dana. Pošta mu se odaje svake godine, u to vrijeme, na tom mjestu.

Bonus video: