Bojović: Sumnjive diplome nisu samo iz inostranstva i sa privatnih fakulteta, pojavljuju se falsifikati i sa državnih

Ministarstvo od početka godine podnijelo 22 krivične prijave, najviše osoba se sumnjiči za falsifikovanje diplome srednje škole

11540 pregleda 19 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Dragan Bojović, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, kazao je da su od početka godine podnijeli 22 krivične prijave zbog sumnje u falsifikovanje obrazovanih isprava.

On je u "Bojama jutra" na TV Vijesti rekao da se sumnja da je 18 osoba falsifikovalo diplomu srednje škole, a po dvije fakultetsku i diplomu osnovne škole.

Od 18 osoba koje se sumnjiče za falsifikovanje diplome srednje škole, Bojović je kazao kako misli da je obično riječ o "ljudima koji dolaze da otvaraju biznise" i da je riječ o inostranim obrazovnim ispravama.

"Dvije sumnje vezane su, mislim sa Srednju stručnu školu u Nikšiću, da je jedna od njih sumnja u falsifikovat obrazovne isprave mecidinske sestre", dodao je.

Bojović je rekao da je nezahvalno govoriti o tome koliko je ukupno lažnih diploma.

"Vjerovatno ih ima u onim oblastima u kojima je i najviše zaposlenih, koje su najtraženije... Ne bi bilo korektno da sad licitiram tim brojkama i optužujem ovu ili onu oblast. Moramo da sprovedemo veoma stroge kontrolne mehanizme, koji će pokazati da će se država veoma odlučno boriti protiv te pojave", poručio je Bojović.

Naglasio je da sumnjive diplome nisu samo iz inostranstva i sa privatnih fakulteta već da se pojavljuju falsifikati i sa državnih fakulteta. "Imamo falsifikate iz Turske, čak i iz Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država su nam pristigli falsifikati i razotkriveni su, što nema veze sa tim univerzitetima, već sa licem koje je predalo falsifikovan dokument u Ministarstvo prosvjete", naveo je Bojović.

Kaže da će se raditi i na izmjenama zakona koje će omogućiti efikasnije provjere.

Bonus video: