Traže transplantaciju bubrega u Bjelorusiji: "Nije nas briga za politiku, mi smo ionako polu mrtvi ljudi"

"U ovakvim situacijama, ovo je striktno humanitarna aktivnost, koja ne podliježe bilateralnim odnosima, odnosno sankcijama", rekla je Tanja Stanojević

17284 pregleda 38 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Svakodnevna borba, kaže Tanja Stanojević traje već četiri i po godine, koliko ide na hemodijalizu. Transplantacija bubrega riješila bi njen problem. Na listi čekanja za bubreg nalazi se gotovo 60 pacijenta, stoga traže da im Ministarstvo zdravlja pomogne.

Kampanja podsticanja transplantacije organa sa preminulog donora, nije zaživjela u Crnoj Gori, zato oni za koje transplantacija znači novi život zahtijevaju od nadležnih da uspostave saradnju sa medicinskim centrom u Bjelorusiji.

"Bili smo danas na jednom razgovoru gdje smo od njih dobili odgovor da ne mogu da nam pomognu po pitanju transplantacije u Bjelorusiji", kazao je Risto Drašković.

"Postoji alternativa – Bjelorusija gdje je uspješnost transplatacija 100 odsto. Njima je svaki građanin po automatizmu donor. Mi imamo političke sankcije. Šta nas briga politika, iz kojeg razloga je to urađeno. Mi smo ljudi koji se bore. U ovakvim situacijama, ovo je striktno humanitarna aktivnost, koja ne podliježe bilateralnim odnosima, odnosno sankcijama", rekla je Tanja Stanojević.

Drašković koji je prošao transplantaciju, objašnjava šta je to za njega značilo.

"Moj život je neuporedivo bolji nego što je dijaliza. Mogu da jedem, da pijem, mogu da se fizički bavim bilo kojim sportom, aktivnošću. Ne osjećam ništa što mi remeti život kao što je npr. bila dijaliza", navodi on.

Oni koji čekaju na bolji život, reakciju nadležnih čekaće do narednog ponedjeljka.

"Obećavamo sljedeći nam je korak da od ponedjeljka tvrdimo odgovorno ministar da zna da se niko neće uključiti na hemodijalizu, da ću ja lično da stojim za tim, da niko ne može da se uključi i svi ćemo biti ispred dokle se ne potpiše nešto da se vidi", kaž Ratko Asanović.

"Ako se ne izađe što prije nama u susret ovdje ćemo kampovati, odbijaćemo dijalizu. Ovo na ovome neće stati. Mi nemamo šta da izgubimo, mi smo ionako polu mrtvi ljudi", ocjenjuje Stanojević.

I dok kako kaže, na desetine pacijenata čeka poziv za transplantaciju, koji bi za njih značio povratak normalnom životu, potrebno je raditi na trajnom rješenju.

Nakon sastanka, Televizija Vijesti nije uspjela da dobije izjavu iz Ministarstva zdravlja, iz kojeg se ni tokom dana nijesu oglašavali o ovoj temi.

Bonus video: