Đukanović: Država nije odustala od naknade za Bilećko jezero za prethodnih trideset godina

Đukanović je rekao i da će se primijeniti zakonske norme koje se primjenjuju za opštine u Republici Srpskoj, ali i da će biti formirana zajednička radna grupa koja će razmatrati ideje za iskorišćavanje potencijala Bilećkog jezera

3104 pregleda 6 komentar(a)
Đukanović, Foto: Printscreen YouTube
Đukanović, Foto: Printscreen YouTube

Opština Nikšić prihodovaće 600.000 eura godišnje od Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Republike Srpske na osnovu potopljenog zemljišta za potrebe Bilećkog jezera, a država nije odustala od naknade za prethodnih trideset godina, kada ta naknada nije uplaćivana, kazao je gostujući u Bojama jutra Televizije Vijesti, predsjednik Odbora direktora, Milutin Đukanović.

"Čujem predstavnici bivše vlasti, SDP-a saopštavaju kako smo se odrekli. Ničega se mi nijesmo odrekli od 1994. do 2024. Oni nijesu prihodovali jedan cent. Postoje tu hiljadu argumenata i sa njihove strane i sa naše. Dogovorili smo se da prouči se ta dokumentacija. Niko nikome neće moći nešto da pokloni, ali takođe nikome neće moći nešto da uzme, ukoliko ne postoji validna i zakonska dokumentacija", istakao je Đukanović.

On je dodao i da će se primijeniti zakonske norme koje se primjenjuju za opštine u Republici Srpskoj, ali i da će biti formirana zajednička radna grupa koja će razmatrati ideje za iskorišćavanje potencijala Bilećkog jezera.

"Zahvaljujući četvrtini vode iz Bilećkog jezera, proizvodi se značajna električna energija. Najviše benefita od te električne energije ima Hrvatska i Herceg-Bosna. To je, kažem, kompleksna priča, ne bježi niko ni od arbitraža, ali dok dođemo do arbitraža, ajmo da valorizujemo taj potencijal, da u narednom periodu ostvarimo značajnu korist za Crnu Goru. A ovo ćemo vidjeti i uključit će se i pravnici, i advokatske kancelarije, međunarodno ako je potrebno. Kome pada na pamet, ako imamo čvrstu dokumentaciju, da ne pokrene proceduru potraživanja određenih sredstava", kazao je Đukanović.

Bonus video: