Šaranović: Netačno je da MUP preko sistema video nadzora javnih površina nekome gleda u stan

Ministar je rekao da jedan posto kamera ima mogućnost prepoznavanja lica i da se taj sistem ne koristi

6994 pregleda 7 komentar(a)
Šaranović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Šaranović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Netačno je da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) preko sistema video nadzora javnih površina nekome gleda u stan, saopštio je u Bojama jutra na Televiziji Vijesti ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

Vlada Crne Gore usvojila je juče informaciju Šaranovića o mogućim štetnim posljedicama eventualnog gašenja sistema video nadzora na javnim površinama sa negativnim implikacijama po nacionalnu bezbjednost.

O ovoj temi raspravljaće se i na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost koja počinje u 10.30, potvrdio je Šaranović za Televiziju Vijesti.

Balkanska istraživačka regionalna mreža - BIRN je 15. maja objavila da MUP posjeduje opremu za prepoznavanje lica koja se može koristiti u okviru sistema za nadzor javnih površina u Podgorici, Baru i Budvi.

"Netačno je da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) preko sistema video nadzora javnih površina nekome gleda u stan. Sistem video nadzora javnih površina je nešto što u Crnoj Gori postoji od 2019. godine. 2020. je implementiran sistem i od tada isti sistem bez bilo kakve nadgradnje odnosno modifikacije funkcioniše na bazi tada date saglasnosti Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama", istakao je Šaranović u Bojama jutra.

On je dodao da sistem video nadzora javnih površina nije nešto što ima samo Crna Gora.

"U mnogo razvijenijim demokratskim društvima postoje i savremeniji sistemi od onog koji ima Crna Gora", rekao je Šaranović.

On je rekao da odgovorno tvrdi da nema nikakve zloupotrebe.

Šaranović je kazao i da u slučaju da se u dijelu zahvata kamere nalazi privatni posjed, on je automatski blurovan.

"Nijedan građanin ne treba da ima bojazan da li Ministarstvo unutrašnjih poslova manipuliše bilo kakvim ličnim podacima građana", kazao je Šaranović.

On je rekao da jedan posto kamera ima mogućnost prepoznavanja lica i da se taj sistem ne koristi.

"Ne mogu ja odgovarati, kolege koje upravljaju tim sistemom...", rekao je ministar.

Na pitanje da li postoji saglasnost i za jedan posto kamera, Šaranović je rekao da je saglasnost AZLP data za sistem prepoznavanja lica.

Savjet AZLP naložio je 23. maja MUP-u da ugasi video nadzor na ulicama Podgorice, Bara i Budve, jer su kamere povezane na softver za prepoznavanje lica.

Šaranović je 28. maja saopštio je da je od AZLP tražio da odloži izvršenje Rješenja kojim naređuje MUP-u da u roku od sedam dana stavi van funkcije sistem video nadzora javnih površina.

Na pitanje otkud ova reakcija AZLP, Šaranović je rekao da su nakon obavljenog nadzora u MUP-u od strane kontrolora AZLP, postavljena određena pitanja gdje su kolege, službenici iz MUP-a imali dilemu.

"Došlo je do propusta u radu iz razloga što je određeni dio tehničke specifikacije označen stepenom tajnosti. To se radi isključivo iz bezbjednosnih razloga", rekao je Šaranović.

Bonus video: