Dukaj: Bolje neko iz Herceg Novog ili Ulcinja zna ko je najbolji da bude direktor škole nego ja

"Ne može jedna sredina biti opština ako nema prvenstveno fiskalni i ekonomski kapacitet. Moraće uz dobro obrazloženje da dostavi program, da dostavi studiju izdrživosti", rekao je

7036 pregleda 3 komentar(a)
Dukaj, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Dukaj, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Usvajanje novog Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je najavljeno za tri mjeseca, donijeće gradovima veću nadležnost u odnosu na predškolsko obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu i prostorno planiranje, kazao je u "Bojama jutra" na programu Televizije Vijesti Maraš Dukaj, ministar javne uprave.

"Ovo radimo zbog građana. Da jedan građanin, recimo, iz Plevalja, ne mora u Podgoricu da dolazi da bi završio osnovne potrebe. To je cilj. U svakom pogledu, počevši i od decentralizacije, digitalizacije, pa do usluga u obrazovanju, u socijalnoj zaštiti, zdravstvu, planiranju prostora. Zamislite da jedna opština nema ingerencije da daje dozvolu za privremeni objekat. A da ne pričam o imenovanju direktora škole, bolje zna, recimo, neko iz opštine Herceg Novi ili Ulcinj, ko je najbolji kadar da bude direktor škole nego ja, kao ministar iz Podgorice", kazao je Dukaj.

Istakao je da će zakon jasno definisati kriterijume i postupak za dobijanje statusa grada ili opštine, te da će mjesne zajednice biti maksimalno uključene u sistem odlučivanja, počevši od realizacije projekata, finansiranja.

"Ne može jedna sredina biti opština ako nema prvenstveno fiskalni i ekonomski kapacitet. Moraće uz dobro obrazloženje da dostavi program, da dostavi studiju izdrživosti", rekao je.

Dukaj je istakao i da su uputili parlamentu incijative da se predsjednik Opštine bira neposredno i da svi lokalni izbori budu u jednom danom.

"Ovo je i moj apel prema političkim partijama, prvenstveno prema parlamentu, da se te inicijative usvoje, jer doprinose maksimalno kompletnoj reformi javne uprave", kazao je.

Bonus video: