Propao pokušaj rotacije - Ćulafić nije izabran za predsjednika Opštine Berane

Ćulafić očekuje da bi se novi pokušaj njegovog izbora mogao desiti u narednih sedam do deset dana

26515 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Ćulafić, Foto: Demokrate
Ćulafić, Foto: Demokrate

Prvi pokušaj dogovorene rotacije na mjestu predsjednika opštine Berane nije uspio - izbor Damjana Ćulafića iz Demokrata, nakon dvije godine koliko je predsjednik bio Vuko Todorović iz Nove, je propao jer dva odbornika bivšeg DF-a Miloš Đukić i Miloš Rmuš do danas nisu potpisali podršku izboru Ćulafića, pa onda na sjednicu nije došlo ni preostalih 17 odbornika vladajuće većine, koju čine još i pokret Berane sad, Prava i Ujedinjena Crna Gora.

"To je jedno taktičko rješenje odborničke većine kako bi dali još malo na vremenu odbornicima Đukiću i Rmušu da razmisle u kakav problem uvode opštinu Berane i lokalnu samopravu. Da ulazimo u evidentne probleme, tako da - daćemo im još malo vremena da razmisle o tom postupku", rekao je predsjednik SO Berane Milun Rmuš.

I lideri Nove i Demokrata Andrija Mandić i Aleksa Bečić pozvali su odbornike da ispoštuju ono što je dogovoreno prije dvije godine i izaberu Ćulafića za predsjednika opštine. On poziva dva odbornika većine da makar kažu zbog čega neće da ga podrže.

"Da bi dvojica kolega trebalo da pokažu stepen odgovornosti, poštenja pa i hrabrosti i da javno saopšte šta su njihovi razlozi. Vjerujem da je to problematično jer ako javno saopštite stav onda morate i donijeti odluku. Ovako, kad ćutite, maltretirate javnost, zloupotrebljavate poziciju koju ste dobili", rekao je Ćulafić.

S druge strane, opozicija koju čine DPS i SNP traži vanredne izbore.

"Već duže vremena ih pozivamo, mislimo da je to jedino rješenje ove krize. Već dvije godine ne funkcioniše kako treba. U krajnjoj liniji trpe građani Berana, tako da nema potrebe za produžavanjem ove agonije. Mi smo bili konstruktivni, pojavljivali smo se i održavali smo i kvorum u nekoliko navrata ali zaista prelazi to više u apsurd. Jednom se mora poći na izbore, ne vidim čemu ovoliki strah", rekla je odbornica SNP-a Milosava Paunović.

Odbornik DPS-a Branislav Jokić kazao je da su najbolje rješenje lokalni izbori .

"Koji će biti prijevremeni i tvrdimo da će ih biti. Kada će njih biti, to zavisi od nosilaca vlasti u Beranama", rekao je Jokić.

Ćulafić očekuje da bi se novi pokušaj njegovog izbora mogao desiti u narednih sedam do deset dana.

Bonus video: