Bez porodilišta 12 opština, trudnice moraju da putuju i do 70 kilometara - Vijesti.me
problem koji zahtijeva reakciju nadležnih

Bez porodilišta 12 opština, trudnice moraju da putuju i do 70 kilometara

Pacijentkinje iz opština u kojima nema porodilišta s pravom se osjećaju nesigurno i zabrinuto, kaže doktorka Milana Šoć

Većini građana dobro su poznate fotografije obroka za porodilje, koje su prije nekoliko godina objavili mediji pod nazivom “kraljevski obrok”, a na kojima se vidi parče hljeba i salame.

Da stvar bude gora, mnoge od njih nemaju mogućnost ni da se porode u svom gradu, jer u 12 crnogorskih opština nema porodilista. Na pitanje kako je moguće da, u 21. vijeku, trudnice moraju da idu u drugi grad, u nekim slučajevima i do 70 kilometara, u resornom ministarstvu kažu da niko nije uskraćen za zdravstvenu zaštitu, te da stanovnice tih opština usluge mogu da dobiju u matičnim domovima zdravlja u kojima ordiniraju 42 ginekologa.

"Kada je u pitanju samo akušerstvo, onda se tu posebno vodi računa o bezbjednosti porođaja, a samim tim bebe i majke, da bude što bezbjednije, da se porođaj sprovodi u što bolje opremljenim centrima, gdje postoji mogućnost stalnog prisustva akušera, babice, transfuziologa, anesteziologa, odnosno kompletnog tima za pružanje tretmana", kazala je dr Mevluda Gusinjac, pomoćnica ministra zdravlja.

Pacijentkinje iz opština u kojima nema porodilišta s pravom se osjećaju nesigurno i zabrinuto, kaže doktorka Milana Šoć. Otvoriti porodilišta u svim gradovima bilo bi idealno, ali je sa aspekta ekonomičnosti potpuno neizvodljivo, kaže ona i dodaje da Crna Gora ima dobru mrežu porodilišta, ali je treba jačati i kadrovski i opremom.

"Mislim da iz jednog obilja pacijenata koji dođu kod doktora primarne zaštite, on može da izdvoji žene sa visokorizičnom trudnoćom i na vrijeme ih uputi u specijalizovani centar", kaže Šoć. 

Dodaje da ginekolog, ipak, ne može uvijek da predvidi sve komplikacije. 

Zato je, kako je rekla, važno da "u svakom Domu zdravlja postoji dispanzer za žene. U dispanzeru mora da postoji ginekolog i babica koji 24 časa mogu da pruže adekvatnu pomoć. Dom zdravlja da je opremljen transportnim sredstvom u pratnji stručne osobe koja eventulano zenu u 24h sata može da transportuje do najbližeg centra."

Da ovaj problem zahtijeva hitnu reakciju nadležnih, smatraju u Udruženju roditelji.

"Jedan problem koji se tiče ginekologa, nedostatak ginekologa u velikom broju opština čak i u domovima zdravlja, što je za 21. vijek i za jednu zemlju koja je srednje razvijena kako kažu, nedopustivo", ističe Kristina Mihailović iz Udruženja roditelji.

Mihailović ne vidi da će nadležni skorije raditi na poboljšanjima u ovoj oblasti, a ni na pitanje TV Vijesti da li je u planu skorije otvaranje porodilišta u nekom od gradova u kojem sada ne postoji, iz Ministarstva zdravlja nismo dobili odgovor.


Vidi sve komentare