Crna Gora neće zatvoriti poglavlje 27 ako ne odradi remedijaciju korita Tare - Vijesti.me
PORUKA SIMONA ILSEA

Crna Gora neće zatvoriti poglavlje 27 ako ne odradi remedijaciju korita Tare

Ilse ističe da to ne znači da crnogorska vlast treba da odustane od razvoja infrastrukture, već da to mora pažjivo raditi, vodeći se međunarodnim standardima

Korito Tare
Korito Tare (Foto: MANS)

Nakon više od godinu od objavljivanja prvih snimaka MANS-a na kojima se, kako tvrde u toj NVO,  jasno vidi devastacija rijeke Tare zbog izgradnje autoputa, i međunarodni stručnjaci upozoravaju da je neophopdna remedijacija korita. 

U suprotnom, Crna Gora ne može očekivati zatvaranje poglavlja 27 u pregovorima sa Evropskom unijom.

„Biće vrlo teško za Crnu Goru da zatvori poglavlje 27 ako se vlast bude ovako ponašala I uništavala prirodu, pritom ne konsultujući javnost. U procesu EU integracije sve članice moraju da odobre otvaranje I zatvaranje poglavlja, a čuo sam, na primjer, od njemačkog Bundestaga, posebno zelenih, da pažljivo prate šta se događa u Crnoj Gori oko Solane, Tare i drugih ekoloških pitanja i oni neće glasati za zatvaranje poglavlja, ako se ne sprovede remedijacija u slučaju ovog projekta i bolje zaštiti životna sredina“, kazao je Simon Ilse, direktor beogradske kancelarije Fondacije Hajnrih Bel

Ilse ističe da to ne znači da crnogorska vlast treba da odustane od razvoja infrastrukture, već da to mora pažjivo raditi, vodeći se međunarodnim standardima.

"Svakako da je razvijanje infrastrukture važno za CG kako bi se povezala sa komšijama, ali je pitanje kako to uraditi na ekološki prihvatljiv način, koji ne škodi prirodi. To nije nemoguće, šteta po životnu sredinu može se ograničiti I to može biti pouka za buduće projekte“, kazao je Ilse.

O životnoj sredini mora se voditi računa i pri izgradnji mini hidroelektrana kojih je trenutno 13 , neke su stopirane ali se planira gradnja drugih.

„Činjenica je da male elektrane traže veoma pažljivu procjenu uticaja na životnu sredinu i mora biti urađena adekvatna procjena, što sad nije slučaj. One proizvode vrlo malo tako da ne mislim da je to pravi put, to ne doprinosi nacionalnim benefitima. Ima mnogo više potencijala u solarnoj i energiji vjetra“, kazao je Ilse.

Pored toga, navodi naš sagovornik, pri planiranju ovakvih projekata mora se uzeti u obzir i mišljenje lokalnog stanovništva koje nerijetko i privređuje od blagodeti svog prirodnog okruženja.


Vidi sve komentare