U razorenoj Siriji: Ljudska snaga i ranjivost

Urušavanje ideala i rasplet ljubavne priče koja, u razrušenoj zemlji, postaje priča o razočaranju, bijesu i očaju
767 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2019. 11:22h

Amer, borac za palestinsku nezavisnost i sirijska ljevičarska aktivistkinja Ragda svoju su vezu započeli u zatvoru, komunicirajući kroz rupu u zidu koji je dijelio njihove ćelije.

Revolucionarni, a ni ljubavni žar nije ih napustio ni petnaest godina kasnije kada se Ragda zbog pisanja o Asadovom represivnom režimu ponovno nalazi iza rešetaka, a Amer vodi borbu za njeno oslobođenje. Njihovi putevi tada se prepliću sa putevima nezavisnog britanskog reditelja Šona Mekalestera. On narednih pet godina, u razrušenoj Siriji, prati urušavanje ideala i rasplet ljubavne priče koja, u traumi internacionalne katastrofe, postaje priča o razočaranju, bijesu i očaju.

Nakon što je dobio status političkog azilanta u Francuskoj, Amer želi da napokon započne normalan život i vapi za "jednostavnom" ženom s kojom bi ga gradio, dok Ragdu izjeda nemogućnost učestvovanja u borbi koju je započela.

Mekalester tako kroz dramu jedne porodice ukršta lično i političko i uz netipično rodno portretisanje donosi surov prikaz životnih havarija koja razotkrivaju ljudsku snagu i ranjivost.

Režija: Šon Mekalester

Dokumentarni film “Sirijska ljubavna priča” gledajte u utorak od 22.30 na TV Vijesti.

Emitovanje filma na TV Vijesti podržano od "BBC news na srpskom" i "The Way"

Bonus video: