Priča o Detroitu: Slom ekonomije i izblijeđeli američki san

Velika seoba Afroamerikanaca, uspon proizvodnje i srednje klase, ljubav prema automobilima, procvat američkog sna, a danas, slom ekonomije i izblijeđeli američki san. Snažnom i uzbudljivom pričom, film „Detropija“ predstavlja velegrad na granici njegovog nestajanja.
1049 pregleda 1 komentar(a)
Dokumentarni film, Foto: TV Vijesti
Dokumentarni film, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 22.05.2019. 12:33h

Detroit, nekad četvrti po veličini grad u SAD, simbol i ponos automobilske industrije, proglasio je bankrot. To je prvi veliki grad u američkoj istoriji koji je doživio finansijski slom. Broj stanovnika je pao sa dva miliona na 700 hiljada, napušteno je više od 78 hiljada kuća, javne garaže su apsolutno prazne, a polovina ulične rasvjete ne radi. Grad podsjeća na grad duhova u kojem haraju horde pasa lutalica i maloljetničkih bandi.

Sve je počelo kad je gradska uprava počela da se zadužuje kod banaka da bi pokrila rupe u budžetu nastale promašenim gradskim investicijama. Dug je rastao, troškovi nisu smanjivani, pa više niko nije htio da kupuje obveznice ili da daje Detroitu kredite. Slom je ubrzala i raširena korupcija među čelnicima Detroita, pa je bivši gradonačelnik Kvame Kilpatrik završio u zatvoru zbog sistematskog namještanja tendera.

Režija: Hajdi Juving i Rejčel Grejdi

Dokumentarni film “Detropija” gledajte u srijedu od 21.10h na TV Vijesti.

Emitovanje filma na TV Vijesti podržano od "BBC news na srpskom" i "The Way"

Bonus video: