Vili Vonka: Otkačeni upravnik fabrike čokolade

Jednoga dana cijeli svijet je saznao da je Vili Vonka proizveo pet čokolada u čijim pakovanjima je zlatna karta
1286 pregleda 1 komentar(a)
Film "Čarli i fabrika čokolade", Foto: TV Vijesti
Film "Čarli i fabrika čokolade", Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 24.05.2019. 12:00h

Džoni Depa gledamo u ulozi Vilija Vonka kao vlasnika fabrike čokolade. U svojoj čudesnoj fabrici on pravi slatkiše koji se ne mogu ni zamisliti, ali već mnogo godina, niko nije kročio unutra niti je vidio gospodina Vonku. Čarli Baket neće vjerovati svojim očima kada pronađe Zlatnu ulaznicu i osvoji putovanje života kroz slavnu Fabriku čokolade. Ne može ni da sanja kakvih tek tamo ima iznenađenja!

Vili Vonka je čovjek koji je imao teško djetinjstvo i zbog toga je ostao sam, bez igdje ikoga, sve na svijetu mu je bila fabrika i pravljenje svakojakih slatkiša. Sve dok nije upoznao malog Čarlija. Onda će se desiti magija i Vili će spoznati značaj porodice i snagu ljubavi.

Više puta nagrađivana knjiga Roalda Dala, dva puta je ekranizovana, a u svijetu je već odavno neizostavno štivo za mlađe i malo starije. Prvi put film je snimljen 1971. godine i nosio je naziv Vili Vonka i fabrika čokolade, dok je drugi snimljen 2005. godine, čiju režiju potpisuje Tim Berton.

Neobični gadžeti i visoki dimnjaci su samo neke od karakteristika koje odlikuju ovaj neobični restoran. Zanimljivo je takođe da su svi radnici obučeni u uniforme iz tog doba, tako da ulaskom u restoran zaista dobijate utisak da ste zakoračili u drugu dimenziju. A kada je u pitanju hrana, Universal Studios je izgleda riješio da ovim restoranom ostvari i najluđe zamisli, pa ćete tako u ovom neobičnom okruženju moći da probate slaninu prelivenu čokoladom, pitu pretvorenu u milkšejk, karamelizovanu slaninu i piletinu…

Interesantan je podatak da je prvobitno, mali Čarli trebao da bude tamnoputi dječak, međutim Roald Dala je promijenio svoju odluku. Vijest o snimanju filma na osnovu ovog romana privukla je pažnju Nacionalne asocijacije za unaprjeđenje položaja obojenih ljudi iz koje su poručili da uvoz Umpa Lumpi u fabriku asocira na uvoz crnih robova iz Afrike. Iako je tvrdio da u njegovim knjigama nema rasizma, Roald Dal se složio sa Nacionalnom asocijacijom i pristao je da u drugom američkom izdanju svoje knjige izmijeni porijeklo i boju Umpa Lumpi i pretvori ih u blijedolike patuljke iz Lumpalenda. Film je potpuno izbjegao pitanje rase predstavljajući Umpa Lumpe kao zelenokose patuljke narandžaste kože.

Režija: Tim Berton

U glavnim ulogama: Džoni Dep, Fredi Hajmor i Dejvid Keli

Film “Čarli i fabrika čokolade” gledajte u petak od 20.00h na programu TV Vijesti.

Bonus video: