Put prema revoluciji: Nada, gubitak i gnjev

Filmovi Šona Mekalistera, blisko i iskreno, prikazuju ljude iz različitih krajeva svijeta koji teško žive, ali ipak preživljavaju, mučeni političkim i sopstvenim sukobima
776 pregleda 0 komentar(a)
Oprezni revolucionar, Foto: TV Vijesti
Oprezni revolucionar, Foto: TV Vijesti

Intiman prikaz Jemena u vrtlogu revolucije iz perspektive turističkog vodiča Kaisa, inteligentnog komentatora doba promjena u Jemenu. Film prepun gorkih trenutaka, razmišljanja, gubitka, gnjeva i nade na nepoznatom putu prema revoluciji. Film je nesvakidašnjim pristupom sniman tokom godinu dana u zemlji u kojoj nijedna druga filmska ili novinarska ekipa nije smjela ostati. Autor filma, Šon Mekalsiter, nagrađivani je britanski autor dokumentarnih filmova. Njegovi filmovi, blisko i iskreno, prikazuju ljude iz različitih krajeva svijeta koji teško žive, ali ipak preživljavaju, mučeni političkim i sopstvenim sukobima.

Od 1996. godine snima filmove za “BBC”, “Channel 4” i “NHK”, a radi u Velikoj Britaniji, Izraelu, Iraku, Japanu, Jemenu i u Siriji. Njegovi filmovi “Enemy” i 1997. i Minders” iz 1998. nominirani su za nagrade Kraljevskog televizijskog društva. Godine 2005. osvojio je posebnu nagradu žirija za međunarodni dokumentarni film na “Sundance-u” za “The Liberace of Baghdad”.

Dokumentarni film “Oprezni revolucionar” gledajte u ponedjeljak od 21.10h na programu TV Vijesti.

Emitovanje filma na TV Vijesti podržano od "BBC news na srpskom" i "The Way"

Bonus video: