Ovo je Sparta: 300 najhrabrijih bore se za svoju zemlju do smrti

Bitka kod Termopila trajala je nekoliko dana, a trista Spartanaca sa kraljem Leonidom na čelu Persiji su zadali ogromne gubitke prije nego su izgubili život braneći svoju zemlju
1349 pregleda 0 komentar(a)
300, Foto: TV Vijesti
300, Foto: TV Vijesti

Film “300” je prvi put prikazan 2006. godine i režirao ga je Zak Snajder, a izvršni producent je Frenk Miler. Film je adaptacija stripa “300” koji je radio Frenk Miler, a strip je inspirisan flmom Rudolfa Matea 300 Spartanaca iz 1962. godine.

Film obrađuje priču istorijske bitke kod Termopila 480. godina prije nove ere, kada se svega trista Spartanaca suprostavilo znatno brojnijoj persijskoj vojsci. Film je pravi akcioni i vizuelni spektakl, a najvećim dijelom je sniman na zelenom ekranu.

Persijski kralj Kserks šalje svoje glasnike kod spartanskog kralja Leonida zahtijevajući da mu se pokori. Uvrijeđen i ljut Leonida, znajući šta ga čeka ako ih okupira Persija, naređuje pogubljenje glasnika zbog čega svjesno ulazi u sukob sa Persijom. On poziva svojih trista najhrabrijih vojnika i kreće da brani svoju zemlju na prolazu Termopil gdje će se, licem u lice, susresti sa persijskom vojskom od 100.000 ljudi. Bitka kod Termopila trajala je nekoliko dana, a trista Spartanaca su Persiji zadali ogromne gubitke prije nego su izgubili život braneći svoju zemlju.

U glavnim ulogama Džerard Butler, Lena Hadej i Dejvid Vinam.

Film “300” na programu TV Vijesti u četvrtak od 22:30h.

Bonus video: