Odgovor na brutalno nasilje: Brutalna terapija

„Paklena pomorandža“ i nakon pola vijeka jedan je od najkontroverznijih filmova svih vremena
582 pregleda 0 komentar(a)
Paklena pomorandža, Foto: TV Vijesti
Paklena pomorandža, Foto: TV Vijesti

U subotu od 22:30h na našem programu gledajte film „Paklena pomorandža“ koji čak i nakon pola vijeka od premjernog izvođenja i dalje šokira gledaoce koji mu se rado vraćaju sa grčevitom pažnjom.

Ovaj film je adaptacija istoimene knjige Entonija Bardžisa, mada kroz vizuru Stenlija Kjubrika koja u pojedinim segmentima odudara od romana, pa su Bardžisova osjećanja povodom ove ekranizacije bila podijeljena.

Radnja filma odvija se u futurističkom Londonu i prati tragične avanture mladog huligana Aleksa. Aleks se zabavlja na tuđ račun, kroz brutalno nasilje i seksualno zlostavljanje bespomoćnih žrtava. Kada ga vlasti konačno uhvate on biva podvrgnut novoj, jednako brutalnoj terapiji koja navodno modifikuje ponašanje. Da li će inovativna terapija uspjeti da preobrati Aleksa?

U jednoj od scena koje je mučno gledati, glavni glumac Malkolm Mekdauel, povrijeđen je na setu. U pitanju je famozna scena nasilnog otvaranja očiju. Iako je na setu bio pravi doktor čiji je zadatak bio da glumcu drži oči otvorenima što bezbolnije, Mekdauel je slučajno posjekao rožnjaču zbog čega je trpio velike bolove uprkos anesteziji i ostao čak privremeno slijep. Za vrijeme snimanja scene ponižavanja na pozornici, slomljeno mu je rebro, a takođe se zamalo udavio kada je njegov aparat za disanje iznenada prestao da radi za vrijeme snimanja scene kada ga dave.

Film sadrži sve standardne Kjubrikove rediteljske crte, uključujući inventivne kadrove i pokrete kamere, interesantnu upotrebu boja i čarobno stapanje muzike i vizuelnih detalja. Kjubrikovi pokreti kamere nastoje da nas uvuku u Aleksov svijet dok bi većina režisera nastojala da udalji gledaoce od nasilja, Kjubrik to ne čini. Iako svaki Kjubrikov fan ima svoje lično mišljenje o tome koji je njegov film najbolji, kritika se slaže oko toga da je ovaj svakako najkompletniji od cijele kolekcije.

Bonus video: