Da li je ovo kraj ere Džordža Lukasa

Izvršni direktor Diznija Bob Iger je u svojoj novoj autobiografiji otkrio da su se planovi za “The Force Awakens” iz 2015. uglavnom krili od Lukasa, koji je vjerovatno do posljednjeg minuta vjerovao da će studio koristiti njegove ideje za taj film
4464 pregleda 4 komentar(a)
Džordž Lukas, Foto: Jordan Strauss
Džordž Lukas, Foto: Jordan Strauss

Nije sigurno bilo lako Džordžu Lukasu da se oprosti od “Star Wars” franšize. U filmu “The Force Awakens” u jednoj sceni mladi borac Fin, kojeg igra Džon Bojega, predlaže da se iskoriste moći Džedaja kako bi se upalo u bazu Prvog reda, da bi mu Han Solo u nevjerici rekao: “Sila ne funkcioniše tako”. Možemo zamisliti kako je Lukas vjerovatno imao sličan izraz lica kad je otkrio da kompanija Dizni neće koristiti neke od njegovih najzanimljivijih ideja u svojoj, novoj trilogiji “Star Wars” filmova koja je pokrenuta nakon što je Lukasfilm prodao prava na ovu franšizu kući Mikija Mausa prije sedam godina.

Kada stvorite najpopularniju fantazijsku sagu iz ničega (uz malu pomoć Akire Kurosave) samo da bi vidjeli kako se fanovi okreću protiv nje dok ljudi kojima ste je prodali u nju guraju mlađe talente kako bi preuzeli glavne uloge, to sigurno mora biti teško za prihvatiti. Izvršni direktor Diznija Bob Iger je u svojoj novoj autobiografiji otkrio da su se planovi za “The Force Awakens” iz 2015. uglavnom krili od Lukasa, koji je vjerovatno do posljednjeg minuta vjerovao da će studio koristiti njegove ideje za taj film. Tvorac ove filmske sage osmislio je koncepte priče za tri filma kao dio njegovog ugovora sa studijom, da bi na brifingu uoči produkcije “The Force Awakens” otkrio da su reditelj Džej Džej Abrams i scenarista Majkl Arnt radili po svojoj volji.

“Džordž je znao da po mu po ugovoru nismo ništa dužni, ali je mislio da je to što smo kupili priču potvrda da ćemo pratiti njegove smjernice i bio je razočaran kad je njegova priča zamijenjena drugom. Bio sam od početka oprezan da ga ne navedem da misli nešto pogrešno i mislim da nisam, ali sam mogao bolje da to sve uradim. Trebalo je da ga spremim za sastanke sa rediteljem i scenaristom i kažem mu za naše razgovore, da smo osjećali da je bolje da priča krene u drugom pravcu. Mogao sam da pričam sa njim i da možda izbjegnemo njegovu ljutnju tako što ga nećemo iznenaditi”, napisao je Iger.

Lukas se uvijek branio od kritika koje su dobile neke njegove ideje pravdajući to idejom konstantne evolucije, koja sad zvuči bolje od nostalgičnog pristupa koji su preuzeli Abrams i Dizni. Doduše, ovaj njegov foku na ubacivanju novih kultura i tehnologija doveo je do toga da trilogija koja je poslužila prednastavak za originalne filmove bude dočekana na nož. Budući da je poznato da je u novim “Star Wars” filmovima Lukas htio da ove ideje proširi, ne čudi što se Dizni odlučio za drugačiji put.

Jedan od najznačajnijih poteza koje je Lukas načinio prije nego što je prepustio “Star Wars” bila je njegova preporuka da predsjednica Lukasfilma Katlin Kenedi bude na čelu novog studija, što je pozicija koju još uvijek drži. Kenedi je povremeno povlačila surove poteze, zapošljavajući i otpuštajući ljude po volji. Tako je u cijelu priču uvela sjajnog Rijana Džonsona koji nije imao problem da iznese iznenađujuće radikalnu posljednju epizodu u trilogiji “The Last Jedi”, ali je takođe otpustila Kolina Trevoroua koji je radio na “The Rise of Skywalker” filmu, te Fila Lorda i Kristofera Milera koji su nadgledali rad nad ostvarenjem “Solo: A Star Wars Story”.

Abramsov povratak na mjesto šefa snimanja posljednje epizode je viđen kao dobra odluka, ali se film o Han Solu ispostavio kao promašaj. Iger je priznao da je Dizni možda bio preambiciozan u namjeri da svake godine objavi po jedan “Star Wars” film, što je politika u čijem nastanku je Kenedi sigurno imala udjela. Ima ironije u najnovijim vijestima da će Kevin Fajgi, producent čiji je rad na Marvelovom filmskom univerzumu inspirisao Dizni da svemirsku franšizu pretvori u ekspanzivnu makrosagu, dobiti priliku da napravi sopstveni “Star Wars” film. Čini se da bi njegova uključenost mogla da uzdrma poziciju moći koju je do sada imala Kenedijeva. Ovo bi moglo da znači i da se polako bližimo kraju ere Džordža Lukasa i njegove umješanosti u “Star Wars”.

Bonus video: