FILM “URLIK” – ČETVRTAK 22.30H

Sloboda ili sramota: Umjetničko djelo na optuženičkoj klupi

Neobična forma filma u potpunosti odražava zapanjujuću originalnost same poeme
1966 pregleda 0 komentar(a)
Film "Urlik"
Film "Urlik"

U San Francisku, 1957. godine, sudi se jednomu američkom remek-djelu. Urlik je dugometražni film o ovom ključnom trenutku u rođenju kontrakulture. Eksperimentalni film rediteljsko-scenarističkog dua, Roba Epstajna i Džefrija Fridmena, pruža nam uvid u život kontroverznog pjesnika Alena Ginsberga.

Film
Film "Urlik"

Neobična forma filma u potpunosti odražava zapanjujuću originalnost same poeme. Scene suđenja su okosnica filma i u njima se razvijaju i danas zanimljive teme: definicija opscenosti, granice slobodnog izraza i priroda umjetnosti. Branilac Džejk je slavni advokat za građanske slobode. Tužilac Ralf Mekintoš nastoji da dokaže da je djelo neukusno iako se muči da ga shvati. Svjedoci optužbe su učiteljica engleskog koja poemu smatra opscenom i profesor koji ima tačno određenu ideju o tome šta spada u loše književno djelo. Svjedoci odbrane su intelektualci 50-ih koji hvale kulturne i umjetničke vrijednosti poeme. Konzervativni sudija Klejton Horn donosi iznenađujuće nepristranu odluku.

Film
Film "Urlik"

U imaginarnom intervjuu s flešbekovima, mladi Ginsberg razmatra svoj kreativni proces i ličnu borbu i oslobođenje kroz koje je prošao. Sama poema oživljena je u živopisnoj animaciji – kao imaginarno putovanje kroz umjetnikov um.

U glavnim ulogama: Džejms Franko i Tod Rotondi

Film "Urlik" gledajte u četvrtak od 22.30h na TV Vijesti.