FILM “ELITNA JEDINICA 2: UNUTRAŠNJI NEPRIJATELJ” – PETAK 22.30H

Papa dolazi u Rio: Samo elitni odred može "pospremiti" kriminalce

Film je osvojio, zahvaljujući izvrsnoj režiji, mnogo nagrada na raznim, uglavnom južnoameričkim filmskim festivalima, ali i Zlatnog medveda za režiju na berlinskom filmskom festivalu
984 pregleda 0 komentar(a)
Film "Elitna jedinica 2: Unutrašnji neprijatelj"
Film "Elitna jedinica 2: Unutrašnji neprijatelj"

Haos Rio de Žaneira. Mjesto gdje se ne zna ko su veći kriminalci: brutalni dileri drogom ili korumpirani policajci. Papa stiže u Rio, a to je prilika da se napravi malo reda u gradu. Za uvođenje reda zaduženi su pripadnici specijalne jedinice koja to radi na stvarno specifičan način.

Elitna jedinica 2: Unutrašnji neprijatelj
Film "Elitna jedinica 2: Unutrašnji neprijatelj"

Uoči papine posjete Rio de Ženeiru, 1997. godine kapetan Naskimento (Vanger Mura) iz posebne vojne jedinice dobija zadatak da suzbije preprodavce droge iz favele koja se nalazi pored kvarta u kojoj bi papa trebao da odsjedne. Istovremeno, dvojica prijatelja, Neto i Matijas, pridružuju se vojnoj policiji očekujući da će postati borci za pravdu i suzbijanje kriminala. Naime, oni u svojoj okolini vide samo korupciju i nedostatak stručnosti, a nakon teškog incidenta u faveli Moro da Babilonja odlučuju da se pridruže Naskimentovoj jedinici.

Sljedećih mjeseci njihovi životi će da se isprepletu, prvo u razdoblju teške vojne obuke, a potom u akcijama protiv preprodavaca droge...

Elitna jedinica 2: Unutrašnji neprijatelj
Film "Elitna jedinica 2: Unutrašnji neprijatelj"

„Elitni odred“ je igrani prvijenac brazilskog režisera Hosea Padilje, poznatog po hvaljenom dokumentarnom filmu Bus 174. Riiječ je o potresnoj priči nastaloj na osnovu knjige sociologa L. E. Soaresa i dvoje bivših pripadnika posebne jedinice brazilske vojne policije specijalizovane za teške slučajeve povezane s kriminalom, drogom i ubistvima. 

Filn "Elitna jedinica" je osvojio, zahvaljujući izvrsnoj režiji, mnogo nagrada na raznim, uglavnom južnoameričkim filmskim festivalima, ali i Zlatnog medveda za režiju na berlinskom filmskom festivalu.

Ne propustite film "Elitna jedinica 2: Unutrašnji neprijatelj" večeras od 22.30h na TV Vijesti.