FILM „NIČIJA ZEMLJA“ – PONEDJELJAK 20.10H

Dva vojnika suprotnih strana: Mogu li sačuvati živu glavu?

Zbog autorske ekipe i teme, film je u konkurenciju za Oskara u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja ušao kao predstavnik Bosne i Hercegovine, a Oskara je na kraju i osvojio ispred favoriziranog francuskog predstavnika "Emili"
991 pregleda 0 komentar(a)
Film “Ničija zemlja”
Film “Ničija zemlja”

Priča o dva vojnika, Čikiju i Ninu, Bosancu i Srbinu koji su se zatekli između neprijateljskih linija, ni na čijoj zemlji, za vrijeme konflikta u Bosni, 1993. godine.

Dok Čiki i Nino pokušavaju da smisle kako da se izvuku iz neprilike, hrabri narednik UN-a odlazi da im pomogne uprkos naređenju da se ne miješa.

Ničija zemlja
Film “Ničija zemlja”

Za njim kreće i armija novinara, koji tu vijest pretvaraju u međunarodni incident. U napetom primirju između mnogih strana umiješanih u ovom konfliktu, i dok svjetska štampa čeka ishod, Čiki i Nino pokušavaju da izvuku živu glavu iz ratnog ludila.

Ničija zemlja
Film “Ničija zemlja”

Film bosanskohercegovačkog autora i režisera Danisa Tanovića nastao je u koprodukciji više evropskih zemalja (Slovenija, Belgija, Velika Britanija, Italija, Francuska), a zanimljivo je da bosanskohercegovačka kinematografija nije uložila nikakva sredstva. Ipak, zbog autorske ekipe i teme, film je u konkurenciju za Oskara u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja ušao kao predstavnik Bosne i Hercegovine, a Oskara je na kraju i osvojio ispred favoriziranog francuskog predstavnika "Emili".

U glavnim ulogama: Branko Đurić, Rene Bitorajac i Filip Šovagović

Film “Ničija zemlja” gledajte večeras od 20.10h na TV Vijesti.