Profesor drevnih jezika u avanturi svog života

Slučajan susret sa tajanstvenom Portugalkom podstiče starijeg švajcarskog profesora Rajmunda Gregorijusa da napusti karijeru i otputuje u Lisabon u potrazi za doktorom i pjesnikom koji je život posvijetio svrgavanju diktatora Salazara
1707 pregleda 0 komentar(a)
Film “Noćni voz za Lisabon”
Film “Noćni voz za Lisabon”

Fim je pozicioniran kao staromodni romantični triler iz nekih davnih vremena kad je žanru bilo dovoljno dodati bezimenu djevojku, voz i niz tragova koje treba slijediti.

Rajmund je profesor latinskog i stručnjak za drevne jezike. Njegov život se potpuno mijenja nakon što spriječi djevojku da skoči sa mosta u švajcarskom gradu Bernu. Zbunjen, pokušava da sazna zašto je to uradila, ali devojka nestaje, ostavivši za sobom samo svoj crveni kaput. Rajmund u kaputu pronalazi knjigu portugalskog doktora sa voznom kartom u njoj.

Noćni voz za Lisabon
Film “Noćni voz za Lisabon”

On napušt sve nakon što je upoznao “ženu u crvenom“ kojoj ni ime ne zna i kreće u Lisabon. Tražeći autora, Rajmund ponovo otvara mračno poglavlje u državnoj istoriji i otkriva tragični ljubavni trougao. Ubrzo upada u zavrzlamu u kojoj su ulozi veliki. Njegovo putovanje će na kraju prevazilaziti prostor i vrijeme, dotičući pitanja istorije, filozofije, medicine i slučajne ljubavi.

Noćni voz za Lisabon
Film “Noćni voz za Lisabon”

U glavnim ulogama: Džeremi Ajrons, Melani Loran, Džek Hjuston, Kristofer Li i Martina Gedek

Režija: Bili August

Ne propustite film “Noćni voz za Lisabon” večeras od 20.00h na TV Vijesti.

Bonus video: