Operacija Brezna - avgust 1944.

Dokumentarni film "Operacija Brezna - avgust 1944." je lični osvrt britanske ambasadorke u Crnoj Gori Alison Kemp o jednoj od najjunačkijih, a malo poznatih epizoda rata koja se dogodila prije 75 godina u Breznima kod Plužina.
10255 pregleda 4 komentar(a)
Dokumentarni film "Operacija Brezna - avgust 1944."
Dokumentarni film "Operacija Brezna - avgust 1944."
Ažurirano: 24.04.2020. 16:32h

Dokumentarni film "Operacija Brezna - avgust 1944." je pozitivan i emotivan prikaz jedne od najvećih operacija u Drugom svjetskom ratu na Balkanu, poznatu kao operacija "Brezna", izvedenu u Crnoj Gori, koja se smatra se najspektakularnijom savezničkom avionskom akcijom na tlu SFR Jugoslavije. Tom prilikom, Balkan Air Force je spasio preko 1000 ranjenika i savezničkih pilota. Po šest aviona je slijetalo na očišćenu livadu u tom selu u Pivi, na svakih sat vremena tog dana i transportovalo ranjenike na liječenje u Italiju/Maltu.

Dokumentarni film "Operacija Brezna - avgust 1944."

Abasadorka Alison Kemp je vodila razgovor, između ostalog, sa mještaninom samog sela koji se sjeća događaja iz tog perioda, te i sa potpukovnikom Popadićem, koji nam je sa stanovišta pilota objasnio kako izgleda rizik koji su ti piloti preuzeli na sebe samim slijetanjem i polijetanjem sa takve površine u takvom mjestu pod takvim ratnim uslovima, te sa svoje profesionalne strane naglasio koliko je važno da pilot bude dovoljno stručan da može da izvede takve manevre za takve operacije.

Dokumentarni film "Operacija Brezna - avgust 1944." pogledajte u petak od 20 sati, premijerno na TV Vijesti

Bonus video: