Posesivna majka: Uništava jedinca radeći 'za njegovo dobro'

Najbolji film “Berlin film” festivala 2013. godine. Potresna priča o muškarcu koji nehotice izazove automobilsku nesreću u kojoj život izgubi jedan dječak

2397 pregleda 27 reakcija 0 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

„Položaj djeteta“ je jedno od najboljih ostvarenja rumunskog novog talasa i film koji se nalazio na top-listama gotovo svih eminentnih regionalnih filmskih kritičara 2013. Pompa oko ovog filma u potpunosti je zaslužena jer je „Položaj djeteta“ zaokruženo filmsko djelo u kojem dominiraju glumačka ostvarenja Luminite Gorgiju i Bogdana Dumitrakea kao majke i sina koji nikako ne mogu da pronađu zajednički jezik.

foto: TV Vijesti

Njihov odnos, kao i njegovo nastrano iskrivljavanje, čine okosnicu filma u kojem se već na početku Kornelia žali kako Barbu ne razumije njenu brigu i kako ona samo želi da pomogne. Barbu je, naime, odrastao čovjek čiju samostalnost i život uopšteno guši posesivna, pomalo neurotična majka. Odnos majke i sina narušava se zato što ona ne može da shvati da njen jedinac, u ranim tridesetima, ima pravo na vlastiti život.

foto: TV Vijesti

Jedne hladne martovske noći, Barbu divljajući ulicama prekorači dozvoljenu brzinu za 50 km, i udari dijete. Dječak ubrzo umre od posljedica nesreće. Barbua čeka zatvorska kazna između tri i 15 godina. Pravo je vrijeme za njegovu majku Korneliu da interveniše.

Školovana arhitektica i pripadnica rumunske elite, započinje kampanju ne bi li spasila svog letargičnog sina.

Film “Položaj djeteta” gledajte večeras od 22.30h na TV Vijesti.

Bonus video: