Reditelj “Kuma” o svojoj porodici: Gorka priča o konfliktima

Sjećanja iz djetinjstva pretočio je u scenario, kako bi stvorio što ličnije djelo porodičnim odnosima

2588 pregleda 0 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Frensis Ford Kopola, reditelj kultnih ostvarenja „Apokalipsa danas“ i trilogije „Kum“, jedan od najuticajnijih i najinventivnijih holivudskih stvaralaca, višestruki oskarovac i dvostruki dobitnik Zlatne palme 2009. godine, snimio je u nezavisnoj produkciji film „Tetro“ (Tetro, 2009).

Sjećanja iz djetinjstva pretočio je u scenario, kako bi stvorio što ličnije djelo o porodičnim odnosima. Na vrlo intiman i gorak način pripovijeda o argentinsko-italijanskoj porodici, braći i njihovim konfliktima.

foto: TV Vijesti

Sedamnaestogodišnjak iz Njujorka vraća se u Buenos Ajres, kako bi pronašao odavno nestalog brata-pisca, kojeg nije vidio čitavu deceniju. Benijevo otkrivanje bratove skoro završene predstave možda je i ključ njihovog međusobnog razumijevanja i zajedničke prošlosti. Kopola je snimio crno-bijeli film, koji ima više zajedničkog sa evropskom kinematografijom iz šezdesetih godina prošlog vijeka, nego sa aktuelnim holivudskim megaprodukcijama.

foto: TV Vijesti

Film Tetro koji je svjetsku premijeru imao na Kanskom festivalu, gdke je otvorio ugledni program „Nedelja kritike", pokazuje kakva filmska impresija može da se dogodi kada je reditelj u punoj kontroli svih kreativnih aspekata. Stilski privlačan i ispraćen sjajnom atmosferom, Kopolin film je nastajao pod očitim Felinijevim uticajem.

foto: TV Vijesti

Ostvarenje koje je koštalo 15 miliona dolara, Kopola je snimio sopstvenim novcem u italijanskoj četvrti La Boka u Buenos Ajresu. Glavne uloge u filmu slavni reditelj poverio je Vinsentu Galu, Klausu Mariji Brandaueru, Karmen Mauri.

Večeras od 22.30h na TV Vijesti.

Bonus video: