Hronika života sudije Ginsberg: Za prava žena do posljednjeg daha

Rut Bejder Ginsberg zalagala se za ravnopravnost polova pa je umjela da se našali da će u Vrhovnom sudu koji ima devet sudija biti dovoljno žena kada ih bude tačno devet

7176 pregleda 1 komentar(a)
Rut Bejder Ginsberg, Foto: Reuters
Rut Bejder Ginsberg, Foto: Reuters

Sutkinja Vrhovnog suda SAD-a, Rut Bejder Ginsberg, iza sebe je ostavila obimno i vrijedno pravno nasljeđe i neočekivano postala ikona pop kulture u svojim osamdesetim. Njeno jedinstveno lično putovanje i uspon do najviših sudskih instanci u velikoj su bili nepoznati javnosti, čak i nekim od njenih najvećih obožavalaca - sve do sada. Dokumentarni film "RBG" je hronika života sudije Ginsberg, od rođenja u porodici jevrejskih imigranata u Bruklinu, do borbe i pravnih trijumfa za jednakost polova pred Vrhovnim sudom.

Rut Bejder Ginsberg, preminula je 18. septembra 2020. u 87. godini života. Ginsberg je bila najstarija sudija i druga žena u istoriji američkog pravosuđa koja se našla na poziciji pridruženog sudije Vrhovnog suda, gdje je radila 27 godina.

Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta “Kolumbija” na koji se prebacila na poslednjoj godini studija. Iako je diplomirala kao jedna od najboljih u generaciji, Ginsberg nije dobila ponudu za posao nakon završetka studija. “Nijedna avokatska kompanija u cijelom Njujorku nije htjela da me zaposli“, ispričala je kasnije. “Bola sam oči iz tri razloga: bila sam Jevrejka, žena i majka.“

Rut Bejder Ginsberg zalagala se za ravnopravnost polova pa je umjela da se našali da će u Vrhovnom sudu koji ima devet sudija biti dovoljno žena kada ih bude tačno devet.

U subotu od 20.00h na TV Vijesti gledajte dokumentarni film “RBG” koji istražuje njen nevjerovatni život i karijeru.

Ovaj film je istovremeno i najava početka festivala dokumentarnog filma UBRZAJ u organizaciji Centra za građansko obrazovanje, koji će biti održan u tradicionalnom terminu, od 10. do 14. decembra, ali zbog aktuelne epidemiološke situacije u online formatu.

Za više informacija kliknite OVDJE.

Bonus video: