Priča o ljubavi i tami

Rediteljski prvijenac Natali Portman je biografska priča o čuvenom piscu Amosu Ozu

5275 pregleda 0 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Priča o djetinjstvu Amosa Oza, čuvenog izraelskog pisca, i njegovom odrastanju tokom prvih dana mlade države Izrael opisuje odnos mladog Oza i njegove majke, kao i njegove prve književne korake.

Amos se prisjeća svog djetinjstva, sa majkom Fanjom i ocem Arijem, istočno-evropskim Jevrejima. Bio je jedinac i veoma blizak sa majkom, koja mu je često pričala priče iz svog djetinjstva, uglavnom sa tužnim ili nasilnim krajem. Opisuje kako su se 29. novembra 1947. godine njegovi roditelji i cio komšiluk skupili oko jedinog radio-aparata i kako su čuli vijest da je Generalna Skupština UN donijela odluku o formiranju jevrejske države, palestinske države i Jerusalima kao slobodnog grada pod međunarodnom upravom. Amosovi roditelji bili su presrećni. Međutim, ubrzo nakon toga izbiće građanski rat u Palestini. Njegov otac se prijavljuje kao dobrovoljac 1948. godine da se bori u izraelsko-arapskom ratu, a Amos i druga djeca su regrutovana da pomognu. Fanja zapada u tešku depresiju, ne može ni da spava ni da jede. Amos i Arije pokušavaju da joj pomognu. Poslije kratkog poboljšanja, ona odlazi u Tel Aviv da posjeti sestru i tamo se ubija prevelikom dozom ljekova...

Scenario filma zasnovan je na istoimenom autobiografskom romanu izraelskog pisca Amosa Oza i rediteljski je prvenac poznate glumice Natali Portman.

Film "Priča o ljubavi i tami" gledajte u nedjelju od 19.10h na TV Vijesti.

Bonus video: