Dokumentarni film: ‚‚20 dana u Mariupolju’’ potresna priča o strahotama rata

Višestruko nagrađivani dokumentarni film ukrajinskog reditelja i novinara Associated Press-a (AP) Mstislava Černova gledajte u srijedu, 20. decembra, u 20h na TV Vijesti

2263 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Tim ukrajinskih novinara Associated Press-a (AP), zarobljenih u gradu pod opsadom, Mariupolju, bori se da nastavi svoj rad na dokumentovanju zločina ruske invazije. Kao jedini međunarodni reporteri koji ostaju u gradu, oni bilježe ono što kasnije postaju definišuće slike rata: djeca koja umiru, masovne grobnice, bombardovanje bolnice za porodilje, i još mnogo toga.

Nakon gotovo decenije izvještavanja za AP o međunarodnim sukobima, uključujući ratove u Iraku i Siriji, ukrajinsku revoluciju, pa i rusko-ukrajinski rat, ‚‚20 dana u Mariupolju“ je prvi dugometražni film Mstislava Černova. Koristeći se dnevnim novinarskim izvještajima Černova i njegovim ličnim snimcima vlastite zemlje u ratu, ovaj film donosi živopisnu, potresnu priču o civilima koji su se našli u opsadi. ,,20 dana u Mariupolju“ ne samo da dočarava prizore o teškoćama izvještavanja iz zone sukoba, već govori i o nedvosmislenom uticaju takvog novinarstva širom svijeta.

Film „20 dana u Mariupolju“ crnogorskoj publici premijerno je prikazan na 14. Festivalu filma o ljudskim pravima „Ubrzaj“, a gledateljke i gledaoci TV Vijesti imaće priliku da ga pogledaju u srijedu od 20h.

Bonus video: