"KATARINA VELIKA" RADNIM DANIMA OD 21.00h NA TV VIJESTI

Najmoćnija ruska carica: "Ili ću vladati ili stradati"

Krunisana je kada je imala 33 godine i proglašena jedinom i apsolutnom vladarkom zemlje. Vladala je Rusijom sljedeće 34 godine, odnosno do svoje smrti. Istoričari njenu vladavinu nazivaju "zlatnim dobom Ruskog Carstva"
2319 pregleda 0 komentar(a)
Serija "Katarina Velika"
Serija "Katarina Velika"
Ažurirano: 16.07.2019. 08:27h

Serija o jednoj od najznačajnijih žena evropske istorije 18. vijeka, ruskoj carici Katarini Velikoj urađena je u veličanstvenoj televizijskoj produkciji. Caričin lik na ekran su prenijeli popularni ruski reditelji Aleksandar Baranov i Ramil Sabitov pod umjetničkim nadzorom oskarovca Vladimira Menjšova.

Kćer osiromašenog pruskog kneza sprema se da se uda za budućeg ruskog cara Petra III. Mašta o ljubavi, ali car više voli ratne igre i slabo ga zanimaju žene.

Njena djevojačka nevinost nestaje u razvratnosti, blagu narav zamjenjuje hladni bijes, a svoju usamljenost preusmjerava u težnju za moći. Ta ojađena mlada žena puna snage osvajaće zemlje i srca, birati grenadire za ljubavnike, gušiti pobune i održavati veze s istaknutim evropskim misliocima. Postaće KATARINA VELIKA.

Istorijska drama “Katarina Velika” je čudesna priča o sudbini najznamenitije ruske vladarke. Godine 1744. carica Elizabeta izabrala je kneževu kćer za suprugu ruskog prestolonasljednika. Obraćajući se na pravoslavlje, Sofi je krštena kao Katarina. Postavši prestolonasljednikova supruga, Katarina je počela da se ozbiljno priprema za ulogu ruske vladarke. Uspješno je učila ruski jezik, kulturu i osnove pravoslavlja s pravim žarom i talentom. Ipak, njen muž je pokazivao očiglednu nezainteresovanost prema njoj.

Rođenje sina nije popravilo situaciju: Petar III je otvoreno sumnjao u svoje očinstvo. Čim je postao car počeo je da prijeti supruzi razvodom i samostanom. "Ili ću vladati ili stradati", zapisala je u dnevnik. Pokušavajući da izbjegne groznu sudbinu koja je čeka, Katarina je organizovala puč u kome je Petar ubijen. Postala je osma ruska carica, Katarina II. Krunisana je kada je imala 33 godine i proglašena jedinom i apsolutnom vladarkom zemlje. Vladala je Rusijom sljedeće 34 godine, odnosno do svoje smrti. Istoričari njenu vladavinu nazivaju "zlatnim dobom Ruskog Carstva".

Slijedeći politiku prosvijećenog apsolutizma, Katarina Velika razvijala je rusku kulturu, umjetnost i nauku. Provela je brojne značajne reforme, zahvaljujući kojima je Rusija ušla u krug vodećih evropskih zemalja.

Privatni život Katarine Velike nije bio ništa manje zanimljiv. Ukorijenio se loš glas prema kojem je carica bila neobuzdana ljubavnica koja je miljenike pretvarala u gubernatore i generale. Istoričarii su izbrojali 23 Katarinina ljubavnika. Ali legeda kaže da je u stvarnosti popis tih imena bio mnogo duži.

Seriju “Katarina Velika” pratite radnim danima od 21.00h na TV Vijesti.