Nikada nije bio zainteresovan za “jednostavne” djevojke

Karijera i privatni život šarmantnog Portugalca kojeg gledamo u seriji „Gorka osveta“ na programu TV Vijesti
4042 pregleda 0 komentar(a)
Glumac - Dioga Morgada
Glumac - Dioga Morgada
Ažurirano: 02.08.2019. 13:31h

Ljubiteljima filma ime Dioga Morgada je i te kako poznato. Filmovi u kojima je učestvovao osvojili su srca brojnijih gledalaca širom svijeta. I to ne čudi, jer glumac ima izgled manekena, izvanrednu harizmu i bez sumnje izvanredan scenski talent. Tokom svoje karijere u kinematografiji, Morgado se uspio probati i kao reditelj, producent i urednik. Štoviše, Diogo je pisao i nekoliko scenarija.

Početak karijere

Budući glumac Diogo Morgado rođen je 17. januara 1981. u Lisabonu. Umjetnička porodica bila je veoma pobožna. Uprkos hrišćanskim temeljima prema kojima je dječak odrastao, poslije 14. godine odlučuje da se oproba u šoubiznisu. Prvo je oprobao snagu u polju modelinga. Nekoliko godina kasnije, poznati portugalski reditelji obraćaju pažnju na njegov svijetli, harizmatični karakter. Prvi radovi bili su u niskobudžetnim filmovima, kao što su Mary’s Diary (1998), Mother Earth (1998), Black Gold (2000). Nakon toga proslaviće se u tinejdžerskoj seriji Floribella. Tako je lice mladog glumca postalo prepoznatljivo, ne samo u Portugalu, nego i u inostranstvu.

Uspjeh na filmu

Već prilično poznati glumac Diogo Morgado dobija ponudu za nastup u velikom televizijskom projektu “Biblija”. Serija dobija pozitivne kritike i emituje se na brojnim televizijskih kanalima u Portugalu, SAD i Kanadi. Serijska traka postaje toliko popularna da uskoro njeni reditelji odlučuju da naprave filmsku verziju. Diogo Morgado je, naravno, pozvan za glavnu ulogu u filmu pod nazivom “Sin Božji” 2014. godine, što mladog portugalskog umjetnika podiže do zvijezde svjetskog nivoa. Veliki uspjeh je inspirisao Morgada da se oproba i kao producent, scenarista i reditelj. Među kultnim projektima u kojima je učestvovao portugalski glumac, treba istaknuti sljedeće filmove: Pitagorejska teorema (2001); Peti krug pakla (2002); “Sve za ljubav” (2003); “Tajna oca Amaro” (2005); Talijanski pisac (2007); Otkrivenje (2008); Život Salazara (2009); Osveta (2011); “Sin Božji” (2014); “Crveni leptir” (2014); “Glasnici” (2015.).

Privatan život

Glumac nikada nije bio zainteresovan za “jednostavne” djevojke. Uvijek ga je privlačilo društvo slavnih. Stoga ne čudi da je poznata glumica Sofia Duarte postala prva miljenica Morgada. Nekoliko godina kasnije par se rastao, a njihov raskid pratile su skandali i priče. Godine 2009. glumac je otpočeo vezu sa glumicom Katie Oliveira sa kojom ima dva sina. Par ne voli da širi priče o svom odnosu. Sam Diogo je više puta istakao novinarima da će njegov privatni život uvijek ostati iza kulisa. Diogo Morgado je vrlo tražen glumac u svojoj domovini, Portugalu. Međutim, svojim svijetlim, šarmantnim likom, autoritativni reditelji širom svijeta i dalje pokazuju veliko interesovanje za ovog portugalskog ljepotana. Nesumnjivo, uloga koja ga je zasada najviše “obilježava” širom svijeta je i dalje uloga Isusa Hrista u filmu “Sin Božji”.

Serija “Gorka osveta”

Diogo Morgado 2017. godine ponovo se sastaje sa Sofiom Duarte, ali ovaj put na projektu - on kao glavni glumac, a ona kao jedna od režisera u telenoveli “Gorka osveta” (Ouro Verde). Serija je postigla ogromnu popularnost tokom premijernog prikazvanja u Portugalu. Godinu kasnije je stigla i potvrda uspjeha na svjetskom nivou - 2018. godine dobila je Emi nagradu za najbolju telenovelu, u konkurenciji sa turskim uspješnim serijama Istanbulska nevjesta (Istanbullu Gelin) i Hrabar i lijepa (Cesur ve Güzel). Seriju “Gorka osveta” gledaoci u Crnoj Gori mogu pratiti na programu TV Vijesti radnim danima od 16.55.

Bonus video: