UP: Sinhronizovano osmišljavanje navodne policijske torture kao pokušaj pravdanja počinjenih krivičnih djela

"Očigledno je da se radi o naknadnoj pameti koju policija shodno profesionalnim standardima neće komentarisati"

11849 pregleda 39 reakcija 38 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Demantujemo navode saopštenja o navodnoj torturi J.G, B.M. i M.B. od strane službenika Uprave policije kao neistinite. Saopštenje se temelji na izjavama osumnjičenih lica koja pokušavaju da opravdaju izvršenje krivičnih djela visoke društvene opasnosti, saopšteno je iz Uprave policije.

Oni su reagovali na saopštenja Akcija za ljudska prava (HRA) u vezi postupanja službenika Uprave policije prema ovan Jovanu Grujičiću, Benjaminu Mugoši i M.B.

"Ni osumnjičeni ni svjedoci nijesu iskazali bilo kakve primjedbe na rad policijskih službenika ni u policiji ni u nadležnom tužilaštvu. Prilikom saslušanja lično su potpisali zapisnike i u policiji i u tužilaštvu konstatujući da nemaju primjedbi", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Oni tvrde da su sve mjere i radnje preduzete shodno zakonskim ovlašćenjima i standardnim operativnim procedurama.

"Nadležni tužilac je ocijenio pravnu valjanost i kvalitet prikupljenih dokaza i dao nalog da se lica procesuiraju za krivična djela koja su im stavljena na teret.Uprava policije je otvorena da svim zainteresovanim stranama transparentno dostavi svu raspoloživu dokumentaciju i relevantne činjenice i podatke o postupanju policije u konkretnim predmetima. Napominjemo da su dokumentacija i spisi predmeta već dostavljeni Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije – MUP, Savjetu za građansku kontrolu rada policije, Ombudsmanu i jednom broju NVO", navodi se u saopštenju UP.

"Očigledno je da se radi o naknadnoj pameti koju policija shodno profesionalnim standardima neće komentarisati. Sinhronizovano osmišljavanje navodne policijske torture od strane osumnjičenih još jedna je potvrda da su ove naknadne reakcije usmjerene ka pokušaju pravdanja za izvršena krivična djela kako prema oštećenim licima tako i prema nalogodavcima ovih teških krivičnih djela", tvrde iz Uprave policije.

Bonus video: