Vuković: Nastavićemo da baštinimo i štitimo od primitivizma slobodarstvo

Praznik grada, kako je istakao je prilika “da sumira utiske učinjenog tokom godine, a uprkos brojnim izazovima koje je donijela najveća epidemiološka kriza u posljednjih stotinu godina, iza nas je najbolja godina u posljednjoj deceniji”.

18893 pregleda 576 reakcija 41 komentar(a)
Vuković, Foto: Savo Prelević
Vuković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.12.2020. 16:48h

Svečanom sjednicom, uručivanjem nagrada 19. decembar, polaganjem vijenaca na spomenik Partizanu borcu pod Goricom i Josipu Brozu Titu, danas je obilježen rođendan Podgorice i 76 godina od oslobođenja.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je kazao da je današnji dan prilika da se podjetimo na vrijednosti slobodarstva i antifašizma, koje su inspirisali naše ponosne pretke da ustanu protiv okupatora 13. jula 1941 godine i oslobode grad na današnji dan tri godine kasnije.

“Vrijednosti koje čine temelj savremene i evropske Crne Gore i njenog multietničkog i građanskog društva. Vrijednosti o kojima svjedoči lik i djelo, jednog od ovogodišnjih dobitnika nagrade 19. decembar, našeg Huseina Cena Tuzovića. Vrijednosti zbog kojih je naša istorija slavna, vrijednosti bez kojih je naša budućnost neizvjesna. Zbog onih koji su bili prije nas i zbog onih koji će doći posle nas, a i zbog nas samih, nastavićemo da baštinimo i od netolerancije i šovinizma, od mržnje i primitivizma štitimo vrijednosti slobodarstva i antifašizma, kao neodvojivog dijela identiteta naše Podgorice”, poručio je Vuković.

Praznik grada, kako je istakao je prilika “da sumira utiske učinjenog tokom godine, a uprkos brojnim izazovima koje je donijela najveća epidemiološka kriza u posljednjih stotinu godina, iza nas je najbolja godina u posljednjoj deceniji”.

“Ostvarenje budžeta od preko stotinu procenata i realizacijom kapitalnog za pedeset posto većeg u odnosu na prošlu godinu u ovom trenutku predstavlja rijedak primjer u Crnojh Gori i šire”, poručio je između ostalog Vuković.

On je istakao, nabrajajući projekte koje su završili i započeli, da "koliko je god ova godina bila teška za druge, za nas je bila uspješna".

"Konačno 19. decembar je prilika da se zahvalimo onima, koji su učinili da se Podgorica razvija, da napreduje i da polako, ali sigurno postaje moderan evropski grad. I zato hvala vam poštovane kolege iz gradske uprave, sekretarijata, privreddnih društava, javnih ustanova na posvećenosti i profesionalizmu...", naveo je gradonačelnik.

Na sjednici su, pored Tuzovića, nagrade ,,19. decembar” dodijeljene posthumno doktorici Paši Divanović i nastavnici matematike Novki Ubović.

Dodijeljenje nagrade
Dodijeljenje nagradefoto: Savo Prelević

Predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih je istakao da se na današnji dan treba prije svega prisjetiti onog 19. decemba 1944. godine kad su u tim hladnim danima borci narodnooslobodilačke vojske jurišali na brojnijeg i jačeg protivnika vodili borbe za oslobođenje našeg grada.

„Oni su tada bili nošeni željom za slobodom i idejom građenja boljeg i humanijeg društva gdje ćemo svi biti isti. Mnogi su i život dali u toj borbi. To ne smijemo zaboraviti iako je prošlo mnogo godina. Ali dolaze neka druga vremena, ne pjevaju se više partizanske pjesme, ne gledaju se filmovi o herojstvima učesnika o narodno oslobodilačkoj borbi. Svjesni smo da vrijeme prolazi, svjesni smo da nažalost nema više mnogo učesnika NOB-a među živima“, istakao je Suhih.

On je poručio da "prihvatamo da su neki događaji rezultat vremena u kojem se dešavaju".

Bonus video: