Dali stanove, sad ih i popravljaju

Dobar dio od 39 profesora koji mogu da računaju na po najviše 10 hiljada eura dobio je trosobne stanove 2006. Prvi na rang-listi je prvi čovjek UCG - predsjednik Upravnog odbora Duško Bjelica. Uslove stanovanja poboljšaće i Draginja Vuksanović Stanković, vlasnica stanova od 69 i 100 kvadrata...

52262 pregleda 214 reakcija 131 komentar(a)
Zgrada u blizini Univerziteta useljena 2006., Foto: Savo Prelević
Zgrada u blizini Univerziteta useljena 2006., Foto: Savo Prelević

Univerzitet Crne Gore (UCG) poboljšaće uslove stanovanja sa ne više od 10.000 eura za 39 profesora, iako je dobar dio njih već dobio stan od državne visokoškolske ustanove, i to trosoban.

Univerzitet je odluke Komisije za dodjelu novčanih sredstava za poboljšavanje uslova stanovanja i za rješavanje stambenih potreba zaposlenih na UCG dodjelom novčanih sredstava (kredita) objavio 30. decembra.

Prema odlukama, uslovi stanovanja biće poboljšani za 39 profesora i naučnih savjetnika, ali i za 59 zaposlenih koji pripadaju stručnom, odnosno neakademskom osoblju. Iznos sredstava opredijeljen za akademsko osoblje je 480.000 eura, a za neakademsko 320.000 eura.

“Saglasno Planu za rješavanje stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore, dodjelom novčanih sredstava (kredita) za rješavanje stambene potrebe i dodjelom novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja (Bilten UCG br. 480/19, 482/19, 487/20), maksimalan iznos novčanih sredstava koji se može dodijeliti zaposlenom je 10.000 (deset hiljada eura) u bruto iznosu. Ukupan iznos sredstava opredijeljen za ovu namjenu, za akademsko/naučno osoblje sa akademskim/naučnim zvanjem je 480.000 (četiri stotine i osamdeset hiljada eura). Za podnosioce zahtjeva, koji ostvare pravo na dodjelu novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja, Komisija će po konačnosti rang-liste donijeti pojedinačne odluke o iznosu novčanih sredstava na koji je podnosilac zahtjeva ostvario pravo“, stoji u odluci objavljenoj na sajtu UCG, a koja se odnosi na akademsko osoblje.

Prvi čovjek UCG - prvi i na rang-listi

Prvi na rang-listi akademskog osoblja je prvi čovjek UCG - predsjednik Upravnog odbora Duško Bjelica.

Dugogodišnji čelnik UCG je stambeno pitanje riješio još 2006. godine, kada mu je odlukom koju je potpisao tadašnji rektor Ljubiša Stanković, dodijeljen trosoban stan u tada novoj, profesorskoj zgradi “Unistan“.

To se vidi uporednom analizom odluke, objavljene u Biltenu 213 od 12. decembra 2006. i odluke objavljene na sajtu UCG 30. decembra prošle godine. Bjelica nije jedini kojem UCG pomaže u poboljšanju stambenih uslova. Potpunu dokumentaciju i mjesto na rang-listi zaslužio je i direktor Istorijskog instituta Radoslav Raspopović, koji je 2006. takođe dobio trosoban stan od UCG.

Bjelica
Bjelicafoto: UCG

Trosobne stanove 2006. godine, a nedavno kredit za poboljšanje uslova stanovanja, dobili su i dekan Mašinskog fakulteta Igor Vušanović, dekanica Građevinskog fakulteta Marina Rakočević, dekanica Metalurško-tehnološkog fakulteta Mira Vukčević, redovna profesorica Biotehničkog fakulteta Snježana Hrnčić, te redovni profesor Mašinskog fakulteta Vladan Ivanović.

Trosobni stan prije 14 godina, a sada i sredstva za renoviranje, dobili su i redovni profesori na Prirodno-matematičkom fakultetu Nataša Raičević, Žana Vukićević Kovijanić i Žarko Pavićević, te redovni profesori Elektrotehničkog fakulteta Gojko Joksimović, Vladan Vujičić, Igor Đurović i Radovan Stojanović, redovni profesor Mašinskog Vladimir Pajković, kao i redovni profesori Biotehničkog fakulteta Slavko Mirecki i Aleksandar Odalović.

Stan od 103 metra kvadratna 2006. dobila je Bosiljka Cicmil Vuković, koja je ove godine prva na rang-listi stručnog, odnosno neakademskog osoblja.

I manji stanovi podložni popravkama

Uslove stanovanja poboljšaće i više profesora koji su 2006. dobili manje stanove, ili kredite.

Tako će ove godine stambene uslove poboljšati redovna profesorica Biotehničkog fakulteta Đina Božović koja je prije 14 godina dobila dvosoban stan, te redovna profesorica Ekonomskog fakulteta Svetlana Rakočević, koja je prema Biltenu UCG iz 2006. dobila stan od 75 metara kvadratnih.

Redovna profesorica Biotehničkog fakulteta Aleksandra Despotović poboljšaće uslove stanovanja, a prije 14 godina je dobila stan od 49 kvadrata, baš kao i njena koleginica sa iste ustanove Biljana Lazović kojoj je tada dodijeljen stan od 52 metra kvadratna.

Docent na Metalurško-tehnološkom fakultetu Biljana Zlatičanin je tada dobila stan od 61 kvadrat, a redovnoj profesorici Pravnog fakulteta Snežani Miladinović tada je pripao jednosoban stan.

Iako su redovni profesori Pravnog fakulteta Gordana Paović Jeknić i Dragan Radonjić 2006. dobili kredit od 15.000 eura za rješavanje stambenog pitanja, a njihova koleginica Ljiljana Jokić od 5.000, ponovo su na listi onih koji će od sredstava UCG poboljšati uslove stanovanja.

I redovna profesorica PMF Biljana Zeković tada je dobila 15.000 eura, a nakon što potpiše ugovor, ponovo će dobiti novac od UCG.

Vuksanović Stanković
Vuksanović Stankovićfoto: Boris Pejović

Uslove stanovanja prvi put će iz Fonda za rješavanje stambenih potreba zaposlenih na UCG poboljšati docentkinja na Pravnom fakultetu Draginja Vuksanović Stanković, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Stevo Popović, vanredni profesor Fakulteta političkih nauka Boris Vukićević, redovni profesor Pravnog fakulteta Vladimir Savković,...

Vraćaju 30 odsto, bez kamate, tokom 10 godina

Novčana sredstva se dodjeljuju za poboljšanje uslova stanovanja - za period do 10 godina, odnosno do ostvarivanja prava na penziju po sili zakona, a korisnik je u obavezi da vrati Univerzitetu najmanje 30 odsto dodijeljenih sredstava.

To stoji u Pravilniku o dodjeli novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja zaposlenih na UCG.

U dokumentu je precizirano da se “pod poboljšanjem uslova stanovanja podrazumijeva izvođenje radova na zgradi, odnosno stanu, kao što su: popravka ili zamjena vitalnih djelova zgrade (krov, temelj, fasada, instalacije, izolacije, i slično), kao i ostali radovi koji se izvode u cilju poboljšanja kvaliteta življenja“.

Pravo na dodjelu sredstava, prema Pravilniku, ima zaposleni sa riješenim stambenim pitanjem, ako “dostavi dokaz da stanuje u zgradi starijoj od 20 godina ili, ako stanuje u zgradi čija je starost do 20 godina, dostavi premjer i predračun planiranih radova za poboljšanje uslova stanovanja, sačinjene od ovlašćenog subjekta“.

“Dodjela novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja vrši se primjenom sljedećih kriterijuma - značaj poslova, radni staž i prethodno rješavanje stambene potrebe“, stoji u Pravilniku.

Ugovor o dodjeli novčanih sredstava, navodi se u dokumentu, obavezno sadrži odredbu da je zaposleni kome su sredstva dodijeljena dužan da ostane na radu kod Univerziteta 10 godina od dana zaključenja tog ugovora odnosno do ostvarivanja prava na penziju po sili zakona.

“Povoljniji uslovi za vraćanje novčanih sredstava su otplata novčanih sredstava na jednake mjesečne rate, u trajanju od 10 godina, odnosno do ostvarivanja prava na penziju po sili zakona, umanjenje iznosa novčanih sredstava u visini od 5 odsto za svaku godinu radnog staža, a najviše do 70 odsto vrijednosti dodijeljenog kredita... Ukoliko korisnik novčanih sredstava povraćaj sredstava Univerzitetu vrši jednokratnim davanjem, istovremeno sa uplatom dodijeljenih sredstava, visina sredstava koja se vraćaju (najmanje 30 odsto dodijeljenih sredstava) se umanjuje za dodatnih pet odsto. Novčana sredstva se dodjeljuju beskamatno“, stoji u oglasu, objavljenom 3. novembra 2020 u Biltenu UCG.

U Komisiji za dodjelu novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja su profesor ETF Saša Mujović, Biotehničkog fakulteta Nedeljko Latinović, Dragan Krivokapić sa Fakulteta za sport, Špiro Ivošević sa Pomorskog fakulteta i Bojan Martinović sa Muzičke akademije.

Dva stana, poslovni prostor, vikendica...

Prema posljednjim podacima Agencije za sprečavanje korupcije, a koji se odnose na 2019. godinu, predsjednik UO UCG Duško Bjelica je prijavio da je njegova osnovna plata te godine varirala od 1.625 do 4.443 eura mjesečno. Osim toga je primio sedam varijabila od 80 do 320 eura, a na ime drugih prihoda deset uplata od 50 do 2.560 eura. Za predavanje na Univerzitetu u Bosni i Hercegovini je prošle godine dobio malo više od 830 eura, a od rentiranja “Trejdingu” po još 1.300 eura mjesečno.

Njegova supruga Dragica Bjelica radi u Institutu za javno zdravlje, gdje prima po 535 eura, a sin Miloš Bjelica nepunih 480 eura u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru, čiji je osnivač UCG.

Bjelica je vlasnik stanova od 85 i 91 metar kvadratni, od kojih je prvi stekao nasljedstvom i razmjenom, a drugi razmjenom i doplatom sa UCG. Osim toga je vlasnik poslovnog prostora od 140 kvadrata koji je stekao kupovinom, vikendice od 200 metara kvadratnih koju je stekao gradnjom, magacina od 292 i ruševine od 126 metara kvadratnih koje je stekao kupovinom i velikog zemljišta.

Bjelica vozi “tojotu rav4” iz 2007. i godinu mlađi “hjundai gets”, a vlasnik je i dva komada oružja - “HK4” iz 1989. i “Baikal” iz 2013. godine. Na kraju prošle goidne imao je ušteđeno 7.534 eura, a i ima akcije u MIG-u.

Vuksanović Stanković ima stanove od 69 i 100 kvadrata

Poslanica SDP i docentkinja na Pravnom fakultetu Draginja Vuksanović Stanković je, prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije za 2019. godinu, imala dva stana uknjižena na svoje ime. Radi se o nekretninama od 69 i 100 metara kvadratnih.

Tokom 2019. na UCG zarađivala je oko 1.065 eura, dok je njena poslanička nadoknada mjesečno varirala - od malo više od 190 do nepunih 690 eura. Prijavila je da je od autorskih prava zaradila 6.090 eura, a navela je da ima i ušteđevinu od 4.700 eura.

Poslanica SDP tada nije dala Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune.

Bonus video: